2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonA Fidesz szerint óriási siker az Európai Bizottság döntése, az ellenzék a kormány gazdaságp

A Fidesz szerint óriási siker az Európai Bizottság döntése, az ellenzék a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta


A Fidesz szerint óriási siker az Európai Bizottság szerdai döntése a kohéziós alap felfüggesztésének feloldásáról. Az MSZP és az LMP szerint hibás a kormány gazdaságpolitikája, a Jobbik pedig úgy vélekedett, hogy a források a legcélszerűbb felhasználás helyett feltehetően a "Fidesz-közeli oligarchákat hizlalják majd".

Matolcsy György001

Matolcsy György


José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben jelentette be, hogy az Európai Bizottság indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba. Barroso azután tartott sajtótájékoztatót, hogy közzétették az uniós tagállamok gazdaságáról készített helyzetértékelést és az egyes országokra szabott ajánlásokat, a biztosok testülete pedig ennek nyomán következtetéseket vont le és döntéseket hozott.


Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök külön tartott sajtótájékoztatót, és ő is megemlítette, hogy a magyar intézkedési tervek ismeretében a brüsszeli bizottság indítványozni tudja a fegyelmező célú döntés visszavonását. Rehn ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Magyar vonatkozásban ez az egyensúlyhiány Brüsszel szerint főként a beruházási pozíciókkal kapcsolatban tükröződik.


Selmeczi Gabriella a döntésre reagálva rámutatott: korábban - méltánytalanul - Magyarországgal szemben kilátásba helyeztek egy büntetést. "A nemzeti ügyek kormánya azonban kitartott a saját igaza és a saját gazdaságpolitikája mellett, és bebizonyította, hogy az igenis jó, az európai érdekekkel egyező gazdaságpolitika" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: ezt a kilátásba helyezett büntetést most eltörölték.


Kitért arra, hogy Magyarországot azért helyezték ilyen büntetés alá, mert az elmúlt nyolc évben, az uniós csatlakozása óta mindig magasabb volt a költségvetési hiánya annál, mint amit az EU-szerződésben vállalt. 2011-ben fordult elő először, hogy nem így volt, és így lesz ez idén és jövőre is - szögezte le, hangsúlyozva: ez vezetett oda, hogy a bizalom helyreállt a magyar gazdaság iránt, és ezért levették erről a büntetési listáról, ahova álláspontjuk szerint fel sem kellett volna tenni.


Az MSZP szerint ha a kormány nem hoz hibás döntéseket, akkor egyáltalán nem kellett volna küzdeni az uniós kohéziós pénzek folyósításáért - reagált a döntésre Józsa István szocialista politikus. Úgy fogalmazott: az országnak szüksége van ezekre az uniós pénzekre, éppen ezért "nem kellett volna béketüntetést szervezni 'nem vagyunk gyarmat' felirattal (...) és akkor fel sem merülhetett volna, hogy ezekért a pénzekért küzdeni kell". Az MSZP álláspontja szerint az ország nagyon nagy árat fizet a jelenlegi helyzetért például a különadókkal és a jelenlegi helyzet nem állt volna elő, ha Orbán Viktor nem ezt a gazdaságpolitikát folytatta volna.


A Jobbik szerint az Európai Bizottság javaslata nem meglepő, de Magyarország sajnos túl nagy árat fizet érte - reagált budapesti sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán. A jobbikos politikus szerint a döntés egyáltalán nem meglepő, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány mindent megcsinált, amit az Európai Bizottság elvárt és hatalmas méretű megszorítások bevezetéséről döntött. Közölte, 2012-ben 150 milliárd, 2013-ban pedig 450-500 milliárd forintos megszorítást jelentenek a kormány által "szerkezeti átalakításnak" nevezett intézkedések.


Hozzátette: a megszorítások lényegében már a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások mihamarabbi megkezdését is szolgálják, amely azonban a Jobbik szerint zsákutca és ehelyett az államadósság újratárgyalását és részleges elengedését kellene szorgalmaznia a kormánynak. Az ellenzéki párt üdvözli a kohéziós támogatások felfüggesztésének eltörlését, de - tette hozzá Balczó Zoltán - a források a legcélszerűbb felhasználás helyett feltehetően a "Fidesz-közeli oligarchákat hizlalják majd".


Az uniós országjelentés megerősítette az LMP kritikáit, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája alapvetően elhibázott - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. A frakcióvezető a kohéziós alap felfüggesztésének feloldását üdvözlendőnek nevezte, de felhívta a figyelmet, hogy eközben várhatóan továbbra is fennmarad a túlzottdeficit-eljárás. Jávor Benedek úgy értékelte, hogy a kormány gazdaságpolitikája elhibázott. Hozzátette, annak középpontjában az egykulcsos adó áll, ami az országjelentés szerint is negatívan hatott az alacsony jövedelműekre.


Üdvözlendőnek nevezte a kohéziós alap felfüggesztésének feloldását, de megjegyezte, hogy várhatóan továbbra is fennmarad a túlzottdeficit-eljárás. Szavai szerint ha a kormány nem tesz hihető és meggyőző lépéseket a költségvetési egyensúly tartós biztosítása érdekében, a felfüggesztés átmeneti lépésnek bizonyulhat. Úgy fogalmazott: a döntés biztosítja, hogy a kormány újra hozzáférjen a kohéziós pénzekhez, de ezt az összeget megfelelően fel is kell használni. Hangsúlyozta, hogy óriási az elmaradás a kifizetések során.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite