2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
ItthonA Fidesz szerint zavarkeltő Kolláth nyilatkozata

A Fidesz szerint zavarkeltő Kolláth nyilatkozata


Kolláth GyörgyZavarkeltésnek és szakmailag megalapozatlannak tartja a Fidesz Kolláth György nyilatkozatát, mely szerint az alaptörvényből kifelejtették a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését.


Indokolatlan zavarkeltésnek, szakmailag pedig több szempontból is megalapozatlannak tartja a Fidesz Kolláth György alkotmányjogász nyilatkozatát, amely szerint kifelejtették az új alaptörvény szövegéből a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését január 1-jével.


Kolláth György a Népszabadságnak azt mondta: a szövegben mindössze az szerepel, hogy az új alaptörvény 2012. január 1-jével lép hatályba, ám az nem, hogy a jelenlegit ugyanezen aktussal egy időben hatályon kívül helyezik. Az alkotmányjogász szerint így formailag két hatályos alkotmány lenne januártól.


Gulyás Gergely, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának tagja erre reagálva kedden az MTI-vel azt közölte: zavarkeltőnek és három okból is szakmailag megalapozatlannak tartja Kolláth György nyilatkozatát.
Egyrészt - fejtette ki - a már kihirdetett és 2012. január 1-jétől hatályos, új alaptörvény világosan rögzíti a záró rendelkezései között, hogy valamennyi átmeneti szabályról, hatálybalépésről külön törvény rendelkezik. Ez legkésőbb ősszel megszületik - tette hozzá.


Másrészt - folytatta a fideszes politikus - a jelenlegi alkotmány is kimondja, hogy a hatálya a végleges alaptörvény elfogadásáig tart, azaz meghatározta a saját ideiglenességét. Mindezeken felül pedig az ugyanolyan témakörben hozott későbbi törvény automatikusan a korábbi helyébe lép már a római jog óta - mondta Gulyás Gergely.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

A témához kapcsolódó cikkeink:


"Szakmai baki": 2012-től két hatályos alkotmány?>>>

 

 

2011-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite