2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonA földalapkezelő tevékenységét vizsgálná a DK a parlamentben

A földalapkezelő tevékenységét vizsgálná a DK a parlamentben


A 2010-ben létrejött Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elmúlt kétévi tevékenységét vizsgáltatná ki a parlamentben a Demokratikus Koalíció (DK), amely a vizsgálóbizottság létrehozása érdekében már megkereste az MSZP és az LMP frakcióvezetőjét - tudatta Molnár Csaba, a párt alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón.

Molnár Csaba_DK


A politikus elmondta: Ángyán József korábbi agrárállamtitkár szavai alapján panamagyanúsnak tartják az állami földpályázatok elbírálásának gyakorlatát, és azok véleményük szerint bűncselekmény gyanúját is felvetik. A DK ezért vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a határozati javaslat szerint a többi között azért, hogy tisztázni lehessen, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az állami tulajdonú termőföldek haszonbérbe adásához milyen általános szempontokat határozott meg, ezek érvényesültek-e, illetve, hogy a pályázatok elbírálása nem veszélyeztette-e az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményeit.


Molnár Csaba úgy fogalmazott: Ángyán József a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának múlt szerdai ülésén "felrúgta a hallgatás törvényét", amely a maffiákra - így a DK-s politikus szavai szerint a hasonlóan működő Fideszre is - jellemző. A kormánypárti politikus sajtótudósítások szerint az albizottságban védhetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte bizonyos földpályázatok eredményét, átláthatatlannak a pályázati rendszert, és a kormány birtokpolitikai elveinek semmibe vételét rótta fel a döntéshozóknak. Fejér megyei példákat hozva azt mondta: sok esetben a településtől távol lakó nagygazdák, nagyüzemek és vállalkozók nyernek a pályázatokon, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi sem jut. Kifogásolta azt is, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által kiírt pályázatokon nem nyilvános a pontozás.


A DK alelnöke most felidézte, hogy az államtitkár a lemondása után közzétett írásában azt közölte: a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazottakkal szemben "mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt téeszeket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre". A DK-s politikus ennek kapcsán Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, aki azonban azt közölte: nincs törvényes lehetőség büntetőeljárás megindítására Ángyán József említett levele alapján, az ügyészség ugyanis a sajtóban közölt információkat nem tekinti hivatalos tudomásszerzésnek.


Molnár Csaba szerint ugyanakkor Ángyán József újabb kijelentései feltétlenül vizsgálatot tesznek szükségessé, ezért kezdeményezik parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását. Ennek érdekében a DK megkereste Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezetőjét, aki támogatta a kezdeményezést, és ezt fogja javasolni a szocialista frakciónak is, valamint Jávor Benedeket, az LMP-s képviselőcsoport vezetőjét, aki "nem ellenzi" a vizsgálóbizottság megalakítását, és szintén frakciója elé viszi a kérdést - közölte Molnár Csaba, hozzátéve, a szükséges 78 aláírás összegyűjtésekor a többi független képviselőre is számítanak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite