2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonA fővárosi költségvetés miatt lépett ki az SZDSZ-frakcióból Bőhm és Lakos

A fővárosi költségvetés miatt lépett ki az SZDSZ-frakcióból Bőhm és Lakos


Lakos ImreA Fővárosi Közgyűlés csütörtökön elfogadta Budapest 539 milliárd forintos költségvetését. A döntés után Lakos Imre és Bőhm András bejelentette, hogy kilépnek a fővárosi SZDSZ-frakcióból. Ikvai-Szabó Imre szerint visszafogott és fejlesztésközpontú a költségvetés.


A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön fogadta el 539 milliárd forintos költségvetését 34 igen szavazattal, 30 nem ellenében, tartózkodás nélkül. A költségvetés több mint 491 milliárd forintos bevétellel számol, és a szabad demokrata és a szocialista képviselők szavazták meg.


Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes, a napirendi pont előadója azt mondta, hogy a várost 2010-ben a gazdasági válság miatt "minden eddiginél hatalmasabb determinációk szorongatják". A fővárosi önkormányzatnak azonban a felmerült nehézségek ellenére is sikerült a pénzügyi stabilitás megőrzésével megfelelő alapokra helyeznie a 2010-es költségvetést - mutatott rá a városvezető.
Néhány nappal korábban Ikvai-Szabó Imre visszafogottnak és fejlesztésközpontúnak nevezte a költségvetés tervezetét. Mint mondta, a központi források csökkentése miatt a főváros lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén, mint 2009-ben, ez azt is jelenti, hogy a közszolgáltatások színvonala csökkenhet.


A városvezető közölte, szinte valamennyi területen kevesebb pénzből és alacsonyabb normatívákkal kell majd gazdálkodniuk az intézményeknek, a büdzsé legnagyobb vesztese pedig a közoktatási ágazat lehet. Elmondta, a büdzsé tervezésénél nagyon nehéz helyzetben van a főváros, mert ahol lehetett, már a korábbi években "elmentek a falig"; amit lehetett, a takarékosság érdekében ésszerűsítettek, összevontak vagy megszüntettek.


A költségvetés elfogadása után a szabad demokrata Lakos Imre kért szót, aki bejelentette, hogy Bőhm András képviselőtársával együtt kilépnek az SZDSZ fővárosi frakciójából, s a továbbiakban független képviselőként dolgoznak tovább. Hozzátette, azért szavazták meg a büdzsét, hogy a főváros működőképes legyen. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön 34 igen, 6 nem szavazattal, valamint 21 tartózkodás mellett elfogadta a 2009-es költségvetés módosítását is.

2010-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite