2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA füleki vár ábrázolásai - Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

A füleki vár ábrázolásai - Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban


A füleki vár ábrázolásaiból nyílik tárlat pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban. Ezzel párhuzamosan nyitják meg a szlovákiai magyar cserkészet történetét bemutató tárlatot is.

Füleki vár01


A múzeum önálló kiállítása A mi várunk, a mi büszkeségünk - a füleki vár ábrázolásai címmel a Bebek-torony ötödik szintjén lesz látható - mondta el Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek szerdán.


Hozzátette: az első ábrázolások az 1593-as időkből származnak, amikor sikerült a várat visszafoglalni a töröktől. A tárlaton a történelmi metszetek mellett megtekinthető az erődítmény pásztoreszközökön, füleki zománctermékeken, ajándéktárgyakon, a városi civil szervezetek logóin vagy például XX. századi giccseken is - mondta Agócs Attila.


Ugyancsak pénteken nyitják meg a Liliomos évszázad - a szlovákiai magyar cserkészet története kialakulásától napjainkig 1913-2013 című tárlatot, amelynek szervezője a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Kuckó Polgári Társulás és a füleki 47. számú Koháry István Cserkészcsapat. A vándorkiállítás bemutatja a cserkész eszmeiséget, betekintést nyújt a szervezet megalapításának körülményeibe.


A kiállított tárgyak végigvezetik a látogatót a szervezet történetének száz évén a megalakulástól kezdve a két világháború közti időszakon és a szocializmus évtizedein keresztül a rendszerváltást követő újraszerveződésig - mondta az igazgató.
Mindkét kiállítás november 15-ig látogatható a Füleki Vármúzeumban.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite