2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonA fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem


A hideg időszak kezdetén a különböző fűtési rendszerek veszélyeire figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Petróczi Tímea szóvivő vasárnap az MTI megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres karbantartás és ellenőrzés életeket menthet.

Tűz


Közölte, a tüzelő-fűtő berendezések üzemképes és biztonságos használata, megfelelő állapotban tartása az ingatlanok használóinak a kötelessége. Mint mondta, olyan szakembert célszerű hívni, aki a karbantartás mellett a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Hozzátette: a készülékek elhanyagolásával nemcsak azok hatásfoka, hanem a balesetveszély is nő.


A szóvivő szerint hasonló kiemelt figyelmet kell fordítani az égéstermék-elvezetőkre, a kéményekre is; ezeket évente kell ellenőrizni, hogy elkerüljék a szén-monoxid visszaszivárgását. Arra is kitért, hogy a nyílászáróknál sem szabad eltakarni a szellőzőket. Fontosnak mondta, hogy ha zárt helyen gázszagot éreznek, azonnal szellőztessék ki a helyiséget, zárják el a főcsapot, hagyják el a helyiséget, és értesítsék a szolgáltatót.


Petróczi Tímea közlése szerint a szén-monoxid-érzékelők is életeket menthetnek. Mint mondta, ezek a készülékek már jó áron kaphatók, nem igényelnek nagy odafigyelést, és azonnal jeleznek, ha baj van. Elmondta, a hagyományos, fatüzelésű kályhák használatakor a karbantartás mellett arra is oda kell figyelni, hogy egy kipattanó szikra ne okozzon lakástüzet. Ezért nem szabad a kályhák előterében semmilyen éghető anyagot tárolni, és a tűzszerszámokat is fémtálcán vagy fémtárolóban szabad tárolni - mondta a szóvivő.


Vasárnap Vecsésen egy családi házban fatüzelésű cserépkályha okozott enyhe szén-monoxid-mérgezést. A mentők két felnőttet és két gyereket szállítottak kórházba megfigyelésre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite