2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA GDP 1 százalékkal nőtt a második negyedévben

A GDP 1 százalékkal nőtt a második negyedévben


számolĂłgĂ©pA bruttó hazai termék (GDP) az idén a második negyedévben 1,0%-kal, a naptárhatás kiszűrésével 0,8%-kal nőtt éves bázison, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint stagnált 2010 első negyedévéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az Ecostattal készített közös gyorsbecslése alapján pénteken.


Az elemzők is egy százalékos GDP növekedést vártak éves összehasonlításban. A KSH most kiadott gyorsbecslése alapján az első félévben a magyar gazdaság 0,5 százalékkal nőtt. A KSH módosította a GDP idei első negyedévi, szezonálisan és naptárhatással kiigazított, 2009 IV. negyedévi bázison képzett adatot: a korábbi 0,9 százalékos növekedést 0,6 százalékra korrigálta.
A most közölt adatok szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva a II. negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP 0,1 százalékkal nőtt az első negyedévi 1,2 százalékos visszaesés után. Az ipari adatok igen kedvezően alakultak, a második negyedévben a termelési index átlaga 13,7 százalék volt, ami elsősorban az export húzóerejével magyarázható - mondta Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője. Az építőipar viszont továbbra is mélyrepülésben van, a második negyedévi visszaesés kétszámjegyű - tette hozzá.

A mezőgazdaság éves teljesítményét, noha a betakarítás eredményeit csak nagyrészt becsülni lehet, természetesen számba veszi a KSH, most az látható, hogy kétszámjegyű lesz a csökkenés - közölte a főosztályvezető. A további ágazatok közül a kereskedelem továbbra is visszaesést mutat, a szállítás kissé nőtt, a távközlés pedig válságállónak bizonyult, azaz bővült - mondta Szabó.
A KSH szeptember 8-án teszi közzé a részletes II. negyedévi GDP statisztikát.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite