2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonAggodalomra ad okot a magyarországi helyzet egy EP képviselő szerint

Aggodalomra ad okot a magyarországi helyzet egy EP képviselő szerint


Marie-Christine Vergiat európai parlamenti (EP) képviselő, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakció delegációjának vezetője szerint az EP aggódik a magyarországi helyzet miatt, amely - mint mondta - "az Európa-szerte tapasztalható antidemokratikus intézkedések szimbóluma".

ep_ules001


Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) frakciójának küldöttsége vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Magyarországra. A francia képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az elmúlt időben több uniós tagállamban is antidemokratikus lépéseket tettek, és ennek a "politikai tendenciának" a szimbóluma Magyarország. A tagállamoknak közösen kell fellépniük e jelenség ellen - hangoztatta. Azt mondta, az európai országoknak ugyan a történelmük, a tapasztalataik és a hátterük eltérőek, de talán éppen ezért találhatnának együtt hatékony, új megoldást, hogy összehangolják érdekeiket, és megvédjék a demokrácia és az emberi jogok értékeit.


A tagállamoknak a polgárok helyzetének javításáért, nem pedig a romlásáért kell dolgozniuk - hangsúlyozta. Hozzátette: a válság ellenére az EU továbbra is a világ egyik vezető gazdasági hatalma, de a gazdagok és a szegények közötti szakadék egyre mélyül.
A politikus véleménye szerint a magyar alaptörvényben több antidemokratikus szabályozás szerepel, továbbá a szociális és a gazdasági helyzetet is "drámainak" nevezte. Az Európai Bizottság "sajnos nagyon későn reagált" a helyzetre, az uniós testület elnöke, José Manuel Barroso is decemberig várt a központi bank függetlenségének felvetésével - mondta. Kiemelte: a delegáció látogatásának nem az a célja, hogy magyarellenes érzéseket tápláljanak.


Marie-Christine Vergiat kérdésre válaszolva azt mondta, az EP-ben Magyarországról tartott januári vitanapon csodálkozott Orbán Viktor miniszterelnök "szerény, visszafogott viselkedése miatt", mert szerinte "más hangnemet ütött meg", mint ahogyan Magyarországon beszél. Úgy látta, a kormányfő az EP előtt igazolni akarta a cselekedeteit, azt állította, hogy "a nyugati propaganda áldozataivá" váltak. Azonban - tette hozzá - az "állítólagos propaganda" egybeesik a valósággal. A delegáció vasárnap magyar értelmiségiekkel találkozott, hétfő délelőtt pedig öt szakszervezeti konföderáció képviselőivel egyeztetett. Délután a Szolidaritás mozgalom vezetőivel tanácskoznak, majd civil szervezetek képviselőivel találkoznak. Kedden Esztergomban tájékozódnak a város helyzetéről, és az alapvető jogok országgyűlési biztosának hivatalába is ellátogatnak.


Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakciójának harmincöt képviselője van. A frakció egyben a baloldali pártok együttműködési fórumaként is szolgál. A GUE/NGL-frakció baloldali szocialista, posztkommunista és kommunista pártok szövetsége, 1994-ben alapították meg, bár a szocialista frakciótól balra elhelyezkedő pártok már korábban is együttműködtek. Amikor Ausztria, Finnország és Svédország 1995 januárjában csatlakozott az Európai Unióhoz, a frakció bővült az északi országok baloldali pártjainak képviselőivel. A frakció így két alcsoportból áll: a főleg mediterrán Egységes Európai Baloldalból és az Északi Zöld Baloldalból.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite