2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóA Ghymes koncertsorozattal ünnepel

A Ghymes koncertsorozattal ünnepel


GhymesA világzenét játszó Ghymes idén különleges koncertsorozattal ünnepli március 15-ét. Az együttessel március 13-án Győrben, 14-én Budapesten, 15-én pedig Debrecenben emlékezhetünk meg a forradalomról - a Szerelmes szabadság nevet viselő fellépéssorozatról Szarka Gyula beszél.


"Március 15-e olyan ünnep, amely számunkra mindig fontos volt. A határon túlról származunk, ahol nem mindenki szerette, hogy ünnepeljük ezt a napot, de mi már csak dacból is megtettük. Szerintem minden magyarnak fontos, hogy emlékezzen a forradalomra és a szabadságharcra, ezzel együtt a mára kivívott szabadságot is értékelje. És ma is szükségünk van Kossuthokra és Széchenyikre, mint annak idején. Az ünnepekre emlékeztetni kell a következő generációkat is - ha egy-egy iskolában ezt elmulasztják, akkor a hagyomány elvész. Pedig ezekről beszélni kell, hogy tudjuk, kikre lehetünk büszkék.

A huszonhét év alatt sok olyan dal gyűlt össze, amelyik az ünnephez kapcsolható. Sok szerzeményünk ezt az érzést, gondolatrendszert mutatja be, az egész életünk, alkotási módszerünk erről szól. Csak akkor tudunk bármit is létrehozni, ha szabadok vagyunk. Ezt a szabadságot pedig ki kell vívni" - hangsúlyozza Szarka Gyula.

A Ghymes koncert állandó vendége Keresztes Ildikó.

"Úgy gondoltuk, illeszkedni fog a műsorunkba, még úgy is, hogy más a műfaj. A műfajok találkozásával kapcsolatosan Dörner Györggyel van egy szép közös emlékünk: tavaly egy március 15-i koncerten szavalta el a Himnuszt, amit ritkán hallunk prózában. Legtöbbször csak az első versszakot énekeljük. Jó volt így végighallgatni. Ildikó mellett az Arénában a Honvéd táncegyüttes lesz a vendégünk, és mindenhol csatlakoznak hozzánk gyermekkórusok."

 

2010-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite