2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
NagyvilágA görög miniszterelnök mégsem mond le, de átalakítja kormányát

A görög miniszterelnök mégsem mond le, de átalakítja kormányát


Jeórjiosz Papandreu a szerdán már felajánlotta lemondását. A görög miniszterelnök nem tudott megállapodni az ellenzékkel a nagykoalícióról, ezért nem mond le, csupán átalakítja kormányát.

Jeórjiosz Papandreu01

Jeórjiosz Papandreu a nap folyamán felajánlotta lemondását, hogy megnyissa az utat egy nemzeti egységkormány létrehozása előtt. A tárgyalások a konzervatív ellenzéki Új Demokrácia párttal azonban nem vezettek eredményre. A párt elnöke, Antonisz Szamarasz közölte, hogy a válságból az egyetlen kiút az előre hozott választás megtartása lenne.


A miniszterelnök szerda esti közlése szerint marad a posztján, csütörtökön átalakítja kormányát és bizalmi szavazást kér a parlamenttől. A bizalmi szavazást várhatóan vasárnap tartják meg. Papandreu egyértelművé tette, hogy nem fog támogatást kérni más politikai pártoktól. Politikai elemzők nem zárják ki, hogy a miniszterelnök független szakértőket von be a kormány munkájába.


Papandreunak az államcsőd elkerülése érdekében el kell fogadtatnia a parlamenttel egy öt évre szóló programot, amely a költségvetés lefaragását szolgáló megszorító csomagot, így adóemelést is tartalmaz, továbbá az állami tulajdon nagy mértékű eladását. A miniszterelnöknek azonban nem lesz könnyű dolga, mivel saját pártjának több parlamenti képviselője is nyíltan ellenzi a megszorító csomagot, amelyet június folyamán kell elfogadtatni a parlamentben.


A fővárosban, Athénban szerdán ostromállapot uralkodott a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal barikádot vontak a parlament köré, hogy a képviselők be tudjanak jutni az épületbe. A rendőrség könnygázt is bevetett Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite