2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA görög válság bearanyozta az arany árát

A görög válság bearanyozta az arany árát


aranyMinden korábbinál magasabbra emelkedett hétfőn az arany euróban kifejezett ára, elemzők szerint főként a görög adósságválság körüli aggodalmak hatására. Egy uncia (32,1 gramm) arany 867,43 euróba került hétfőn dél körül a nemzetközi fémpiaci kereskedelemben, a pénteki esti 864,07 euró után. Dollárban számítva 1.159,73 dolláros unciánként áron kereskedtek a nemesfémmel, ami csaknem 3 dolláros emelkedés a pénteki, 1.156,90 dolláros záró árhoz képest.

Piaci információk szerint főként az euróövezetben ugrott meg a befektetők érdeklődése az arany iránt, amit elemzők a görög válság miatti óvatosságnak tulajdonítanak - írta online kiadásában a Handelsblatt. A német üzleti lap összeállítása szerint a piaci szereplők biztos menedéket, értékálló befektetést keresnek, mert erősödik körükben az aggodalom, hogy nem ér el időben Görögországba a támogatás a térség tagállamaitól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és az athéni kormány fizetésképtelenné válik.
Az állampapírpiacon is egyre nagyobb az idegesség. A múlt hét végi enyhülés után ismét fokozódik a nyomás a görög államkötvényeken, amelyekből a 10 éves lejáratút hétfőn 9,52 százalékos hozam mellett lehetett csak értékesíteni, míg az irányadó, 10 éves lejáratú német állampapírok hozama 6,78 százalék.

A Görögországnak szánt 45 milliárd eurós csomag körül hétfőn elsősorban a Németországban kirobbant vita kelt bizonytalanságot. Az ügy még a berlini kormánykoalícióban is feszültségeket kelt, az ellenzék pedig egyöntetűen elutasítja, hogy német adófizetők pénzén mentsék ki a bajból a görögöket. Németországnak több mint 8 milliárd eurót kellene biztosítania a hitelkeretből.

 

 

2010-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite