2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
NagyvilágAgresszív mértékben leminősítette Spanyolországot a Fitch Ratings

Agresszív mértékben leminősítette Spanyolországot a Fitch Ratings


Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot csütörtökön a Fitch Ratings, egyebek mellett arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet.

Fitch Ratings


A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú spanyol szuverén hazai és küladósság besorolását az eddigi elsőrendű "A"-ról - a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" besorolások kihagyásával - a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontotta, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.


A rövid lejáratú szuverén kötelezettségek besorolását a cég "F1"-ről "F2"-re minősítette vissza, ugyanakkor megerősítette a Spanyolországra is vonatkozó közös euróövezeti besorolási országplafont a lehetséges legjobb, "AAA" szinten. Ez a besorolás azt jelzi, hogy a Fitch Ratings szerint jelenleg elenyésző az euróövezeten belüli konvertibilitási kockázat, és a cég nem számol azzal sem, hogy Spanyolország kikerülhet a valutaunióból.


A leminősítés indoklásában a Fitch Ratings kifejtette, hogy saját becslései szerint a spanyol bankrendszer átalakításának és feltőkésítésének valószínűsíthető államháztartási költsége hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de elérheti a 100 milliárd eurót is, ami az éves spanyol GDP-érték 9 százalékának felelne meg. A Fitch korábbi alapeseti becslése még 30 milliárd eurós spanyol banki tőkepótlási költséggel számolt.

ezo_banner

HIRDETÉS


A cég közölte, hogy új előrejelzése szerint a bruttó spanyol államadósság-ráta a hazai össztermék 95 százalékán tetőzik 2015-ben - akkor, ha a bankrendszer feltőkésítésének államháztartási költsége az alapesetben feltételezett 60 milliárd euró lesz. A Fitch Ratings az idei év elején még arra számított, hogy a spanyol bruttó államadósság-ráta 2013 végén éri el csúcspontját, a GDP-érték 82 százalékán.


A cég mindemellett a spanyol gazdaság teljesítményére adott prognózisát is rontotta: most már azt jósolja, hogy Spanyolország az idén és 2013 egészében is recesszióban lesz, jóllehet a Fitch korábbi előrejelzése 2013-ra szerény ütemű kilábalást valószínűsített. A Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében "drámainak" nevezte Spanyolország szuverén adósprofiljának romlását, ami a cég szerint részben az európai szinten tett hibás gazdaságpolitikai lépéseket is tükrözi, mivel e hibák csak súlyosbították azokat a gazdasági és pénzügyi nehézségeket, amelyekkel Spanyolország kénytelen szembenézni.


A valutaunió reformjával kapcsolatos hiteles elképzelések és a hiteles pénzügyi "tűzfal" hiánya miatt Spanyolország és az európeriféria többi gazdasága ki van téve a tőkemenekítés kockázatának, és szűkült hozzáférésük a megfizethető költségvetési finanszírozáshoz is - áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő szerint Spanyolország különösen érzékeny az euróövezeti válság súlyosbodására, tekintettel magas - a GDP-érték hozzávetőleg 90 százalékával egyenlő - nettó külső eladósodottságára. Emellett "törékeny" a piaci bizalom azzal kapcsolatban is, hogy Spanyolország időben végre tudja-e hajtani a költségvetési konszolidációt és a bankrendszer átalakítását.


A Fitch Ratings közölte: Spanyolország befektetésre ajánlott szuverén besorolása a cég azon feltételezésére alapul, hogy az euróövezet jelenlegi formájában fennmarad, és az eurójegybank (EKB), az euróövezteti mentőmechanizmus (EFSF/ESM), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szélsőséges szükséghelyzetben pénzügyi támogatást nyújt Spanyolországnak a költségvetési finanszírozási válság elhárítása végett. A Fitch néhány héten belül a második olyan hitelminősítő, amely megvonta Spanyolországtól az elsőrendű befektetői szuverén besorolást.


Április végén a Standard & Poor's jelentette be Londonban, hogy Spanyolország hosszú futamidejű államadósságának osztályzatát az addigi "A" szintről két fokozattal - a köztes "A mínusz" kihagyásával - "BBB plusz"-ra rontotta, és az új osztályzaton is negatív kilátást hagyott érvényben. Az S&P szintén azzal indokolta a lépést, hogy most már kétévi recessziót vár Spanyolországban, és növekvő kockázatát látja annak is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.


A spanyol leminősítéshez fűzött akkori elemzésében a Standard & Poor's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol hazai össztermék az idén reálértéken 1,5 százalékkal, 2013-ban 0,5 százalékkal visszaesik. Ez meredeken rontott prognózis, az S&P ugyanis addig 0,3 százalékos idei és 1 százalékos jövő évi spanyol GDP-reálnövekedéssel számolt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite