2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonA hajdúhadházi romák éhségsztrájkba kezdenek, ha a Szebb Jövőért tovább játőrözik

A hajdúhadházi romák éhségsztrájkba kezdenek, ha a Szebb Jövőért tovább játőrözik

szebb_jovoert_peHortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke elmondta: a közbiztonság fenntartása a rendőrség feladata, és ha nem győzi, akkor kérhet segítséget a megyei rendőr-főkapitányságtól.


Mint arról hírt adtunk: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület azt tervezi, vasárnapig megerősített járőrszolgálatot tart a hajdúsági kisvárosban. S bár hetekkel ezelőtt beharangozták, hogy Gyöngyöspata után áprilisban Hajdúhadház következik, a romák egy későbbi időpontra, április 17-ére számítottak, úgy tudták, a Jobbik akkor tart rendezvényt a városban. Az egyenruhások hétfő esti megjelenése meglepte őket. Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke elmondta: nem kérnek a polgárőr egyesület megerősített járőrszolgálatából. A közbiztonság fenntartása a rendőrség feladata, és ha nem győzi, akkor kérhet segítséget a megyei rendőr-főkapitányságtól.


"Ha rendezvényt akarnak tartani, jöjjenek, de felejtsék el, hogy azért jönnek ide, mert Hajdúhadházon cigánybűnözés van. Mi is megvetjük azokat, akik bűnöznek, de ilyen emberek nem csak Hajdúhadházon élnek, és nem csak cigányok követnek el bűncselekményeket" - fogalmazott a roma politikus.


Elmondta még: a gyerekek félnek a feketeruhásoktól - akik szerinte ugyanúgy néznek ki, mint korábban a gárdisták -, emiatt attól tart, sok gyerek nem mer majd iskolába menni, márpedig az általános iskolás gyerekek 70 százaléka Hajdúhadházon roma származású. Hortó József nyomatékosan kérte a demonstrálókat: engedjék a gyerekeket iskolába menni, ne járőrözzenek a romák lakta területeken. Arról egyelőre nincs adat, kedden hány gyerek nem ment emiatt iskolába.


Hozzátette még: szeretnék elérni, hogy az önkormányzat foglaljon állást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jelenlétével kapcsolatban. Erről már korábban egyeztető megbeszélést kezdeményeztek a település polgármesterével. Ugyanezt erősítette meg a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Alföldi Lakatos Gábor, aki azzal egészítette ki: szeretnék elérni, hogy ne kapjon lehetőséget a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület arra, hogy a város utcáin járőrözzön, félelmet keltve a gyerekekben. Hozzátette ugyanakkor: tudomása szerint a polgárőr egyesület tagjainak egy részét az önkormányzat vendégszobájában, a városgondnokság épületében szállásolták el, a polgármester tudtával.


Hogy tényleg az önkormányzat vendégszobájában kaptak-e szállást a feketeruhások, arról szeretnénk megkérdezni a település polgármesterét, Csáfordi Dénest is, de egyelőre nem sikerült elérnünk telefonon, a polgármesteri hivatalban későbbre ígértek tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

A témához kapcsolódó cikkein:


Megjelent a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon>>>


Forrás: FH/HÍR PORT24

 

2011-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite