2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágA halál kufára nem akar bűnözőként visszatérni

Orosz lap: A halál kufára nem akar bűnözőként visszatérni Oroszországba


Viktor But, a "halál kufáraként" elhíresült orosz fegyverkereskedő nem akar bűnözőként visszatérni Oroszországba - derül ki a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapnak adott nyilatkozatából.

fegyverarzenal

Az Egyesült Államokban 25 évre elítélt férfi a szombati lapszámban megjelent interjúban elmondta: attól tart, ha kiadják Oroszországnak, akkor hazájának el kell ismernie bűnösségét.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter orosz állami sajtóorgánumoknak adott interjújában elmondta, hogy amennyiben Oroszország ilyen kéréssel fordulna az Egyesült Államokhoz, akkor Washington hajlandó lenne fontolóra venni Moszkva kérését, hogy az orosz fegyverkereskedő hazájában töltse le börtönbüntetését.

Viktor But kételkedik abban, hogy az ő esetében is alkalmaznák az eljárást, amit az Egyesült Államok javára Oroszországban kémkedésért elítélt Edmond Paulra vonatkozott. Paulnak megkegyelmeztek, hazautazhatott és az orosz bíróság nem követelte, hogy Washington bűnösként ismerje el.

Viktor But kijelentette: elvi okokból fontos számára, hogy a bűnök alól tisztázva térjen haza.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal ügynökei, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adva ki magukat. Hosszú huzavona után a fegyverkereskedőt 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben 25 év börtönre ítélték fegyvercsempészet vádjával.

Oroszország szerint alaptalanul és részrehajlóan ítélték el az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB volt őrnagyát. Ügyében a legmagasabb szinten járnak el az orosz hatóságok.

Noha Viktor Butot csak a "kolumbiai gerillákkal" kötött fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomása van arról, hogy But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe - Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba - nagy tételben szállított fegyvereket. A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl.

A legalább négy idegen nyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető orosz alakja ihlette a Nicholas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi mozifilmet, a Fegyverneppert.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite