2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA havazás miatt citromsárga figyelmeztetés adtak ki Nógrád megyére

A havazás miatt citromsárga figyelmeztetés van Nógrád megyére


Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó is eshet, de azután az enyhülés hatására olvadni kezd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez pénteken kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésből.

havazasketo

A meteorológiai szolgálat szombatra négy megyére - Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Zala - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szombaton lehulló hó mennyisége a 10 centimétert is meghaladhatja.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében kifejtette: több hullámban (először péntek estétől, majd szombat estétől délnyugat felől) várható csapadék. Eleinte - az Alföld kivételével- a legtöbb helyen hó valószínű. Szombat délutántól, estétől inkább már csak a Dunántúl nyugati részén várható havazás, míg az Alföld nagy részén már péntek estétől az eső lesz a jellemző. A két terület között vegyes halmazállapotú csapadékra (hó, havas eső, eső, átmeneti jelleggel fagyott eső, esetleg kis eséllyel ónos eső) egyaránt számítani lehet.

Összességében szombat éjfélig a Dunántúlon, a Duna-Tisza-köze nyugati határán és az Északi-középhegység nyugati részén átmenetileg mintegy 10-30 centiméteres hótakaró is kialakulhat. A lehulló hó viszont a kelet felől érkező enyhébb levegő miatt egyre több helyen olvadni kezd vagy elolvad. Eleinte az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkésőbb, illetve a legkisebb eséllyel az Alpokalján várható olvadás.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy ismét mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (annak mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés adódhat.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite