2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA HÉTKÖZNAPOKBAN IS SOKAT TEHETÜNK...(X)

A HÉTKÖZNAPOKBAN IS SOKAT TEHETÜNK A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉRDEKÉBEN (X)


Elindult a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer Fejlesztése projekt, mely 51, a salgótarjáni, a bátonyterenyei, a pásztói és a szécsényi járásba tartozó településre viszi el a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy ne csak projekt szinten, hanem az egyének szintjén is környezettudatos magatartást tanúsítsunk. Katus Attila világ- és Európa- aerobic bajnokot arról kérdeztük, ő mit tesz a mindennapokban a környezetvédelemért.

kornyezet

Azt sajnos nem lehet elérni, hogy megszűnjön a hulladék termelése, de némi odafigyeléssel a hétköznapokban is tehetünk azért, hogy környezetünk tisztább és egészségesebb legyen. A fiatalabb generációk felvilágosítása is fontos, a környezettudatos magatartásra neveléssel megalapozhatjuk azt, hogy a későbbiekben egyre hatékonyabban védjük környezetünket.

Ezt a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulásnak köszönhetően a szelektív hulladékgyűjtés által is megtehetjük, de sok-sok egyéb más dolog gyakorlásával is elérhetjük. Katus Attila aerobic bajnok szerint olyan dolog ez, ami nem igényel energia befektetést, csak kicsivel nagyobb odafigyelést, kicsivel tudatosabb gondolkodást.

Igyekszem óvni a környezetet a hétköznapi dolgok kapcsán is. Például, nem bocsátkozom felesleges vásárlásokba, figyelek rá, hogy ne legyen benzinfaló autóm, figyelek a fogyasztásra, az optimális sebességre - kezdi a felsorolást a sportoló. Kicsi lakásban lakom, nem egy kacsalábon forgó villában, szelektíven gyűjtöm a hulladékot, fürdés helyett inkább tusolok, lekapcsolom a villanykapcsolókat, ha nem szükséges a világítás ténylegesen, nem folyatom feleslegesen a vizet. A szobahőmérsékletet optimális szinten tartom, a fűtést kikapcsolom, ha nem vagyok otthon. Kihúzom a konnektorból a töltőket, ha nem használom őket, illetve ténylegesen kikapcsolom az elektromos készülékeket, amikor nem kellenek, figyelek arra is, hogy ne nyomtassak feleslegesen, ne pazaroljam a papírt - mondja Katus Attila. Hozzáteszi - egyszerűen elvárható dolgokat teszek, hiszen, ha odafigyelek, akkor már megtettem, amit kell, és ha mindannyian követjük ezt a gondolkodást, máris sokat tettünk a Földért.

További információ: www.keletnogradhulladekgazd.hu

A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása és bevezetése a KEOP-1.1./2F/09-11-2013-0003 jelű projekt keretében, több mint 3,2 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg.

szechenyibubi

 

(X)

 

2015-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite