2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA hétvégén 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat Nógrád megyében

A hétvégén 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat Nógrád megyében - Összefoglaló

 

Huszonkét bejelentés érkezett az elmúlt hétvégén a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. A bejelentések közül három alkalommal tűzesethez, tizenkilenc esetben pedig műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók, ez utóbbi közül egyet kiérkezés előtt felszámoltak, tűzoltói beavatkozásra végül nem volt szükség.

tűzoltók

Lehasadt egy fa ága szombaton kora reggel Salgótarjánban a Damjanich úton, a gyalogosforgalmat veszélyeztető fát a salgótarjáni egység létra és motoros láncfűrész segítségével távolította el.

 

Felborult egy külföldi kamion a 2-es számú főút 57-es kilométerszelvényénél, a Rétság utáni körforgalom közelében szombaton hajnalban, sofőrje a helyszínen életét vesztette. A helyszínre a rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, illetve a XIII. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság daruja lett riasztva, a tűzoltók az áramtalanítással párhuzamosan feszítő-vágó berendezés és a daru közreműködésével emelték ki a kamion roncsaiba szorult sofőrt, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik megállapították, hogy az illető elhunyt. Az egységek két, úgynevezett védő vízsugárral biztosították a helyszínt mindaddig, amíg sikerült a kamiont talpára állítani. A déli órákban a rétsági egységet visszakérték a helyszínre a rendőrség munkatársai, akik helyszínelés közben egy roncsolódott kemping gázpalackot találtak a kamion roncsaiban. A tűzoltók eltávolították a palackot, visszahűtötték, majd védővízsugár fedezete mellett kiürítették annak tartalmát.

 

Egy üzem területén kigyulladt tehergépjármű miatt riasztották Tolmácsra szombat délelőtt a rétsági tűzoltókat. A tűz a vezetőfülkében keletkezett, a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően a rakományra nem terjedtek át a lángok.

 

Elérte a vihar a szombat délutáni órákban Nógrád megyét, ennek okán tíz alkalommal is szükség volt a tűzoltók beavatkozására. Úttestre dőlt hét fa a Patvarc és Nógrádgárdony közötti útszakaszon, amiket a balassagyarmati hivatásos tűzoltók távolítottak el, de lehasadt és kidőlt fákhoz vonultak Salgótarjánba a Budapesti útra kétszer is a salgótarjáni tűzoltók. A gyalogos- és járműforgalmat veszélyeztető fákat motoros láncfűrésszel és kihúzós létra segítségévek távolították el. A Salgótarján és Nagykeresztúr közötti útszakaszon rengeteg lehasadt ág adott munkát a tűzoltóknak, Jobbágyiban egy hat méteres fa dőlt az úttestre, Ráróspusztán pedig egy tíz méteres kidőlt fa zárta el a fél útpályát.

 

A különböző helyszíneken a salgótarjáni, szécsényi és gyöngyösi tűzoltók végezték el a kárfelszámolást. Salgótarjánban a Batsányi úton televíziókábelt szakított egy fa, Bátonyterenyén a Széchenyi úton kerítésre és ház oldalára dőlt egy fa, szintén Bátonyterenyén, a Dózsa György úton pedig egy tizenkét méteres fa hasadt le. Mindhárom helyszínen a salgótarjáni tűzoltók avatkoztak be, motoros láncfűrész és kihúzós létra segítségével távolították el a veszélyes fákat. Pásztón a Vezér utcában villám csapott egy fába, amelynek következtében a fa törzse meghasadt, ezt a pásztói hivatásos tűzoltók távolították el.

 

Ismét egy szabadnapos tűzoltó vett részt életmentésben, amikor árokba hajtott egy személyautó szombaton Nagyorosziban, a Fő úton. A rétsági katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak kiérkezéséig a személygépjármű megsérült utasát az egyik szabadnapját töltő rétsági tűzoltó és a mentőszolgálat munkatársai közösen kiemelték, gerincágyba rögzítették, majd kórházba szállították, a tűzoltók az összeroncsolódott jármű áramtalanítását végezték el.


Salgótarjánban a Rákóczi úton villanyoszlopnak ütközött egy autó szombaton délután, a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezésekor nem tartózkodott senki a sérült személygépjárműben. Az egység áramtalanította az autót, a sérült oszlopot pedig az időközben helyszínre érkező áramszolgáltató szakemberei vizsgálták meg, akik megállapították, hogy az nem szenvedett üzemzavart okozó károsodást.


Úttestre dőlt egy fa Pásztón a Kékesi úton vasárnap reggel, a veszélyes fát a pásztói egység kéziszerszámokkal távolította el. Lehasadt faágakhoz vonultak vasárnap két alkalommal a salgótarjáni tűzoltók is, mindkét esetben Bátonyterenyén kellet beavatkozniuk, egyik helyszínen szükség volt a magasból mentő gépjárműre is, hogy eltávolítsák a veszélyes ágakat.


Égett a száraz fű és az erdő aljnövényzete mintegy három hektáron tegnap késő délután Nagyorosziban. A rétsági katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói és az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók közösen számolták fel a lángokat kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel. Füstölt egy személyautó motortere a hét utolsó napján kora este Bánkon, a rétsági hivatásos tűzoltók kiérkezésekor intenzív lángolást nem találtak, egy vízsugárral hűtötték vissza a jármű motorterét.

 

Forrás: NMKV/NÓGRÁD24

 

2015-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite