2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA hitelfelvétel veszélyeire figyelmeztetnek a fogyasztóvédők

A hitelfelvétel veszélyeire figyelmeztetnek a fogyasztóvédők


hiteltanácsadásA fogyasztóknak nincs elég információjuk a hitelfelvételről, és nincsenek megfelelően védve a végrehajtástól a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete szerint.


Gyakran tájékozatlanok a fogyasztók a hitel felvételekor és a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete szerint nincs elég információjuk a végrehajtásról, kilakoltatásról, azaz nincsenek megfelelően "védve".
Az egyesület szerint többen hitelkiváltással oldották meg átmeneti fizetési nehézségeiket, sokakat viszont a végrehajtás veszélye fenyeget. Ez sokkal gyorsabb eljárás, mint a korábbi bírósági végrehajtás, mert míg az korábban évekig is elhúzódott a bíróságon, 2010-től már a hatáskörrel rendelkező közjegyzőtől a végrehajtóhoz néhány hónap alatt eljut az ügy.
Ezalatt rengeteg plusz költség rakódik a hiteltartozásra, amit ki kell fizetni ahhoz, hogy a hiteles kikerülje például a fizetésből való letiltást, vagy az ingatlan árverezését.


Amíg a korábban felvett hiteleknél biztosítékként jelzálogjogot kértek bejegyeztetni az adós ingatlanára, vagy kezességet kértek, újabban a bankok opciós, azaz vételi jogot kötnek ki az ingatlanra.
A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy ha a jelzálogjoggal biztosított követelés esetén végrehajtásra kerül sor, akkor a kilakoltatási tilalom, vagy az önkormányzat elővásárlási joga (ha élt vele) jelenthet némi segítséget, azonban az opciós jog érvényesítése esetén semmi jogszabályi segítségre nem számíthat az adós.


A vételi jog kikötése azt jelenti, hogy a hitel felmondása, vagy lejárata esetén, amennyiben nem fizették ki határidőre, a bank a szerződésben meghatározott áron - mely általában a piaci árnál jóval kevesebb - egyoldalú nyilatkozattal élhet vételi jogával.
Az egyesület azt tanácsolja, hogy a fogyasztók időben kérjenek segítséget, ha fizetési felszólítást, hitelfelmondást kapnak. Tudniuk kell, milyen jogaik vannak és azokkal megfelelő határidőben élni kell tudni, például a végrehajtó intézkedései ellen kifogást lehet előterjeszteni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite