2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Test és lélekA HIV-vírus ellen védő, aktus utáni gélt fejlesztenek amerikai kutatók

A HIV-vírus ellen védő, aktus utáni gélt fejlesztenek amerikai kutatók


A HIV-vírus, az AIDS kórokozója ellen védő hüvelygélt fejlesztenek amerikai kutatók. Az aktus után, helyileg használandó szer a próbák során megóvta a nőstény majmokat egy mesterséges HIV-variáns fertőzésétől.

AIDS elleni világnap


A tesztek eredményei a HIV és az AIDS elleni harc új útjait nyithatják meg - idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban közzétett tanulmányt. Az állatkísérletek "a koncepció helyességét igazolták" - közölte az atlantai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC), amely a kutatást vezette. A kísérletek során a gél hat majomból ötöt megóvott a HIV-vírus egy mesterségesen előállított variánsától. A szert röviddel a vírussal való érintkezés előtt, majd három órával utána alkalmazták.


Charles Dobard, a járványügyi központ HIV/AIDS-osztályának munkatársa elmondta: az eredmények azt a reményt keltik, hogy aktus utáni, a HIV-fertőzést megelőző hüvelyi gélt fejleszthetnek ki, ám további kutatások szükségesek. Eddig ugyanis csak kis számú majmon próbálták ki a hatását, és azt is meg kell vizsgálni, milyen időkorlátok közt - hat, nyolc vagy akár 24 órán belül - lehet használni a szert.


Brit AIDS-szakértők óvatosságra intettek. Andrew Freedman, a Cardiffi Egyetem orvosi karának fertőző betegségekkel foglakozó tanára szerint a kísérletek ígéretesek, ám a gél a hatból egy majmot mégsem védett meg a fertőzéstől. Sokkal nagyon létszámú, emberi résztvevőkkel végzett kutatásokra van szükség, mielőtt a gél engedélyt kaphat - tette hozzá.


Senki nem talált még olyan mikrobaölő szert, amely tökéletes védelmet nyújtana a HIV ellen - közölte Jason Warriner, az Terrence Higgins Trust klinikai igazgatója. Szerinte az aktus utáni gél azokban az országokban lenne különösen hasznos, ahol magas a fertőzöttek aránya, a gumióvszer alkalmazása útjában pedig kulturális akadályok állnak.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite