2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonA holokauszt áldozataira emlékezünk országszerte

A holokauszt áldozataira emlékezünk országszerte


az élet meneteA holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja van április 16-án. A fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpont ma is várja az egyéni megemlékezőket, ezen a napon kiállításaik hosszabbított nyitva tartással, ingyenesen látogathatók.


Mivel az emléknap az idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira tekintettel pénteken és vasárnap rendezik a programokat. Vasárnap a fővárosi Terror Háza Múzeumnál Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schmidt Mária, a közgyűjtemény főigazgatója mond beszédet.


Az Élet Menete Alapítvány idei, kilencedik magyarországi felvonulása vasárnap a budapesti Klauzál térről indul és a Parlament előtti Kossuth térre érkezik. Az esemény kezdetén Tarlós István főpolgármester mond beszédet, a végén pedig José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének videoüzenetét láthatják kivetítőkön a résztvevők.


A felvonulást az Élet Menete Alapítvány, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, illetve zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen rendezik.
A fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra: zsidó, roma, másságukért üldözött emberekre, ellenállókra és azokra is, akik a nyilasokkal bátran szembeszállva mentették az üldözötteket.


A felvonulás végén Élet Menete Emlékplaketteket adnak át Világ Igazai kitüntetetteknek, beszédet mond Markovics Zsolt szegedi rabbi és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke. A megemlékezés végén 600 fehér léggömböt eresztenek a magasba a 600 ezer magyar áldozat emlékére.
Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.


A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite