2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Zöld zónaA japán cunami miatt vált le egy darab a déli-sarki jégmezőből

A japán cunami miatt vált le egy darab a déli-sarki jégmezőből


A Japánt ért március 11-i erős földrengés után érkező szökőár okozta kutatók szerint, egy jókora darab leválását a több mint 13 ezer kilométerre délre fekvő antarktiszi selfjégből.

jegyhegy


A Journal of Glaciology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kutatók, geológusok és más szakemberek úgy fogalmaztak, korábban más természeti jelenségeket, a Déli-sarkhoz közelebbi történéseket próbáltak összefüggésbe hozni a jégtömbök leszakadásával.

Később azonban a Richter-skála szerinti 8,8 erősségű földrengés és az azt követő cunami felé terelődött figyelmük, azt kutatták, milyen természeti következményekkel járhatott a pusztító katasztrófa - fogalmazott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard Space Flight Center nevű intézményének egyik képviselője.
Szakemberek műholdfelvételek segítségével megfigyelték, hogy új jéghegyek jelentek meg a déli vizeken, nem sokkal azután, hogy a szökőár okozta nagy hullámok elérték az Antarktiszt.

Mintegy 18 órával a földrengés után és körülbelül 13 600 kilométerre az északi féltekén fekvő Japántól délre, szinte "élőben" lehetett megfigyelni a a jégdarabok leválását Sulzberger-selfjégről, amely legalább 46 éve teljesen stabil volt, nem "töredezett".
Tudósok szerint ez az első közvetlen megfigyelés, amely összefüggést mutat a cunamik és a sok ezer kilométerre fekvő jégtáblák megtörése között. "A múltban is láttunk leválásokat, és kerestük azok forrását" - mondta a NASA szakembere. "Ez alkalommal fordítva volt, rögtön tudtuk, hogy a japán szökőár a közelmúlt egyik legfontosabb eseménye volt, és nagy hullámokat generál, így ezúttal a forrás volt meg, ami lehetővé tette a következmények megfigyelését" - mondta Kelly Brunt.

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

 

2011-08-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite