2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
ItthonA Jobbik akár az államfőhöz is fordulna az "oligarchabizottság" ügyében

A Jobbik akár az államfőhöz is fordulna az "oligarchabizottság" ügyében


A Jobbik minden eszközzel napirenden akarja tartani az "oligarchabizottság" ügyét és ha a kormánypártok elutasítják a testület felállását, akkor hajlandóak akár Áder János köztársasági elnökhöz is fordulni, hogy gyakoroljon nyomást a kormányra - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton


A Jobbik múlt héten nyújtotta be a "Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" felállításához szükséges - 82 ellenzéki országgyűlési képviselőtől származó - aláírásokat. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz házszabályellenesnek tartja a kezdeményezést. Közölte: támogatják, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nyilvánítson véleményt az ellenzéki kezdeményezés házszabályszerűségéről, arról, hogy a javaslat tárgysorozatba vehető-e. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerint az országgyűlési törvény nem ad lehetőséget a vizsgálóbizottság felállítására, mivel a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például kérdést, interpellációt tehetnek fel.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: a Jobbik "megütközéssel" értesült a Fidesz politikusainak nyilatkozatairól és elutasító magatartásáról. Az ügy alkotmányügyi bizottsághoz utalását "cinikus és méltatlan színjátéknak" nevezte, amellyel szerinte a Fidesz a parlament falai között akarja "elmaszatolni" a kérdést. Gyöngyösi Márton felsorolta a Fidesz által az előző kormányok alatt kezdeményezett és fel is állt vizsgálóbizottságokat és hozzátette: magtartásával a Fidesz bebizonyította, hogy csak akkor tartja lejáratásnak és hajtóvadászatnak egy vizsgálóbizottság felállítását, ha az Fidesz-közeli ügyekben vizsgálódik.

A Jobbik úgy véli: a korrupció gyanúja végleg ráégett a Fideszre, így nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypártoknak is fontos lenne tisztázni ezt a gyanút. Éppen ezért az ellenzéki párt minden eszközzel napirenden kívánja tartani a kérdést. Az MTI kérdésére Gyöngyösi Márton hozzátette: parlamenti eszközökkel, illetve az "utcai politizálás különböző eszközeivel" próbálják meg a kormány és a nyilvánosság figyelmét az ügyön tartani, illetve a köztársasági elnökhöz is fordulnak, hogy gyakoroljon nyomást a kormányoldalra. A Jobbik szerint ugyanis ha nem áll fel a vizsgálóbizottság, akkor azzal súlyosan sérül a parlament kormány feletti ellenőrző feladatának gyakorlása.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite