2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonA Jobbik szerint akkor lehet sikeres az EU-elnökség, ha a kormány a konszenzus felé mozdul

A Jobbik szerint akkor lehet sikeres az EU-elnökség, ha a kormány a konszenzus felé mozdul


jobbikA Jobbik szerint sikeres lehet a magyar soros uniós elnökség, de ehhez a kormánynak a jelenleginél konszenzuskeresőbb politikát kellene folytatnia. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: megvan a lehetőség arra, hogy a következő fél év Magyarország és az Európai Unió (EU) szempontjából is sikeres legyen.


Tényként fogalmazta meg, hogy rosszul indult a magyar elnökség. A kormánynak - fűzte hozzá - a "valóban rossz" médiatörvény miatt szembe kellett néznie az agresszív nemzetközi és belföldi ellenállással. "Ez nem jó jel, ennél lényegesen jobban lehetett volna indítani az elnökséget" - közölte.


A külügyi bizottság jobbikos alelnöke szerint innen nehéz lesz a kormánynak "visszaküzdenie a pozitív tartományba az uniós elnökség megítélését".
Ahhoz, hogy a magyar elnökség sikeres legyen, a kormánynak úgy kell alakítania az uniós és a belpolitikai programokat, hogy azok a konszenzus felé haladjanak - mondta.
Gyöngyösi Márton a kormány felkészültsége kapcsán megjegyezte: a Jobbik nem osztja az MSZP aggályait ez ügyben, de ezt elismeri, hogy a feladatra jobban is fel lehetett volna készülni. Az ellenzéki párt szerint a kormány saját hibája, de az örökölt helyzet miatt is jellemezte az elmúlt fél évet a kapkodás, a fejetlenség.


A Jobbik a kormány által felállított prioritások kapcsán is fogalmazott meg kritikát. Az "Európai Szemeszterről" szólva azt mondta: ez a tagországok önrendelkezésének bizonyos mértékű feladását jelentené, és az uniós birodalomépítés egyik következő fázisa lenne. Az eurózónában a monetáris politikát már így is erős központosítás jellemzi, a fiskális politika, a költségvetés brüsszeli jóváhagyására, kontrolljára nincs további szükség - hangsúlyozta.


A kulturális sokszínűségről szólva kifejtette: álláspontjuk szerint az őshonos népek és kultúrák megőrzésére kellene hangsúlyt fektetni, nem pedig a "multikultira". A Duna-stratégiát úgy értékelte, hogy szép, jól kommunikálható lózung, de nincs mögötte valódi tartalom.


A romaintegrációról szóló célkitűzést a Jobbik üdvözli, de sajnálatosnak tartja, hogy az nem a több évtizede fennálló magyar probléma miatt került az unió napirendjére. Nemcsak úgy kellene ezt a problémát látni, hogy a megoldásában mi a többségi társadalom feladata, hanem azt is hallani kellene, mi a cigány kisebbség kötelessége az integráció sikerességében - tette hozzá azzal, hogy ebben ügyben a magyar pártoknak is össze kellene fogniuk.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite