2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
ItthonA Jobbik szerint cinikus a Fidesz hozzáállása

A Jobbik szerint cinikus a Fidesz hozzáállása


A Jobbik szerint "roppant cinikus" a kormány és a kormánypártok hozzáállása az ellenzéki párt által kezdeményezett "oligarchabizottság" felállítása kapcsán. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ez az ügy pontosan rávilágít a Fidesz "természetére és demokráciához való viszonyára".

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton


A Jobbik múlt héten nyújtotta be a "Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" felállításához szükséges 82 ellenzéki országgyűlési képviselői aláírást.


Lázár János a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz házszabályellenesnek tartja a kezdeményezést. Közölte: támogatják, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nyilvánítson véleményt az ellenzéki kezdeményezés házszabályszerűségéről, arról, hogy a javaslat tárgysorozatba vehető-e. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerint az országgyűlési törvény nem ad lehetőséget a vizsgálóbizottság felállítására, mivel a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például kérdést, interpellációt tehetnek fel.


Gyöngyösi Márton úgy reagált: a Jobbik szerint az országgyűlési törvény világosan fogalmaz, amikor kimondja, hogy ha a képviselők egyötöde támogatja egy bizottság felállítását, akkor a testületnek fel kell állnia. Hozzátette: "roppant cinikus" a Fidesz részéről parlamenti kérdésekre és interpellációkra hivatkozni, hogy így is fényt lehet deríteni a vizsgálóbizottság tárgyát képező kérdésekre, valamint "roppant cinikus" azzal érvelni, hogy ha a gyanú fennáll akkor a Jobbik forduljon a bírósághoz és tegyenek feljelentést. Gyöngyösi szerint ugyanis pont az lenne a bizottság célja, hogy megnyugtatóan fényt derítsen ezeknek a gyanús ügyeknek a hátterére, aminek következményeképpen lehetne esetleg bírósági eljárást kezdeményezni.


Hozzátette: az előző ciklusban épp a Fidesz kezdeményezett - "nagyon helyesen" - vizsgálóbizottságot a sukorói King City, illetve a kormányzati negyed kapcsán, ezért nem értik, hogy a most miért gondolják úgy, hogy ez a helyzet nem esik hasonló elbírálás alá.


A jobbikos képviselő emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt két évtized két legnagyobb korrupciós botrányát - "az olajgate-et", és Tocsik-ügyet - is vizsgálóbizottság tárta fel, akkor hogyan hivatkozhat a Fidesz arra, hogy egy ilyen testületnek nincs létjogosultsága. Az ellenzéki párt szerint "ez az ügy rávilágít a Fidesz természetére és demokráciához való viszonyára".


Az alkotmányügyi bizottság eljárást Gyöngyösi Márton "cinikus és gyalázatos színjátéknak" nevezte, hiszen a kormánypártok és a Fidesz részéről már elhangzott a határozott elutasítás, elutasították a javaslat napirendre vételét is, most pedig majd "ugyanezt eljátsszák bizottsági keretek között is".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite