2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonA kaszinótojásos ügyvéd újabb akciója: vörösre festette Horthy szobrát

A kaszinótojásos ügyvéd újabb akciója: vörösre festette Horthy szobrát


Dániel Péter Facebook-oldalán tette közzé a fotókat, melyeket az átfestett szoborról készített, amelyre egy táblát is akasztott. Ezen az áll, hogy „Tömeggyilkos, háborús bűnös".

Dániel Péter

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap egész alakos Horthy-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben. A szoborállítást az alpolgármester szorgalmazta, a képviselő-testület többsége támogatta. Az üggyel egyébként nem szimpatizáló polgármester pedig tudomásul vette a döntést.


A szoboravatás megosztotta a helyieket, a lakosok mindössze tíz százaléka támogatta azt, a többieket nem érdekelte, vagy nem nyilvánítottak véleményt az ügyről. Romsics Ignác történészprofesszor, a XX. századi magyar történelem kutatója múlt héten egy előadásában beszélt Horthy Miklósról és a kormányzónak a Soában vitt felelősségéről is szót ejtett.


Szerda reggelre virradóan Dániel Péter vörös festékkel öntötte le a fából készült alkotást. A szoboravatás ellen tiltakozó ügyvéd már korábban kilátásba helyezte a "támadást". „A Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom képviseletében felavattam a lovastengerész szobrát, azaz átadtam a milliónyi áldozat és mártír "üdvözletét"... Így már korrekt és kifejező az ábrázolás. Bár továbbra is azt vallom, hogy tömeggyilkos háborús bűnösnek nem jár szobor egy demokratikus jogállamban"- írta Facebook-oldalán a „hirhedt" ügyvéd.


Dániel Péter akkor vált ismertté, amikor 2010 nyarán kaszinótojást nyomott szét a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat egyik kifüggesztett példányán. Tavaly pedig paradicsomszósszal kente össze a III. kerületi önkormányzat által kihelyezett alkotmányt.

 

Dániel Péter001


A szobrot jelenleg leszerelték a talapzatról, és elszállították a helyszínről, de a festéknyomok jól láthatóak a talapzaton is. Marton Lajos, Kereki polgármestere az MTI-nek elmondta, a szoborállítók megpróbálták fokozottan őrizni az alkotást a kilátásba helyezett támadás miatt, amelynek hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció. A helyszínen megtalálták a festékes dobozt.

A rendőrség a helyszínen rögzítette a nyomokat. Az 570 lakosú település csütörtöki testületi ülésén tárgyalja majd az ügyet, bár többet nemigen tehet, minthogy polgárőrökkel is megpróbálja óvni a közterületeit - tette hozzá a polgármester.

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István-Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek, egyebek között a keletkezett kár miatt. A szobrot ők vették le a talapzatról a rendőri helyszínelést követően. A festéket higítóval leszedik róla, helyreállítják, majd hamarosan visszakerül az eredeti helyére.

 

Forrás: atv.hu/MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite