2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
NagyvilágA képviselőház jóváhagyta, de a szenátus elutasította az adósságplafon-emelést

A képviselőház jóváhagyta, de a szenátus elutasította az adósságplafon-emelést


A republikánus többségű képviselőház csekély többséggel fogadta el John Boehner házelnök tervezetét, de a szenátus azonnal el is utasította azt.

Barack Obama


A republikánus többségű amerikai képviselőház washingtoni idő szerint péntek este csekély többséggel elfogadta a John Boehner házelnök által az adósságplafon emeléséről előreterjesztett törvénytervezetet, de azt a demokrata többségű szenátus azonnal el is utasította. A demokrata többségű szenátus 69-41 arányban leszavazta a képviselőházban 218-210 arányban elfogadott törvényjavaslatot.


Boehner pártja ultrakonzervatív tagjainak lázadása miatt csütörtök éjjel még kénytelen volt visszavonni a szavazásra beterjesztett tervezetet. A Tea Party mozgalom tagjai ugyanis a javaslatban szereplőknél jelentősebb megszorításokat akartak elérni. A házelnök a zendülők közül többeket azzal fordított ismét a maga oldalára, hogy megígérte: az adósságplafon egy újabb, jelentősebb emelése előtt a kongresszus olyan alkotmánymódosítást fogad el 2012 végig, amely előírja majd a költségvetés egyensúlyban tartását.


"Itt az ideje, hogy ez a kormány és az ellenkező oldalon ülő párt is letegyen valamit az asztalra" - jelentette ki John Boehner. A Boehner-terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 millió dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni.


Obama: Boehner tervének nincs rá esélye, hogy törvényerőre emelkedjen


A demokraták korábban mind az alkotmánymódosítás, mind pedig a kétlépcsős adósságplafon-emelés gondolatát elvetették. A nap folyamán korábban Barack Obama amerikai elnök sürgette, hogy a demokrata és a republikánus vezetők jussanak kétpárti kompromisszumra. Mint mondta, Boehner tervének nincs rá esélye, hogy törvényerőre emelkedjen.


A jelenleg a kongresszus által korábban megvont, 14,3 ezer milliárd dolláros szinten álló adósságplafon emelése nélkül a kormánynak választani kell majd, hogy a külföldi hiteltörlesztéseket, avagy a belföldi költségvetési kiadásokat kívánja-e teljesíteni. Ha a felek nem jutnak megállapodásra, az Egyesült Államok elveszíti az AAA kategóriájú hitelminősítését. A kudarc várható gazdasági hatását vetíti előre, hogy a Dow Jones-index pénteken már hatodik napja csökkenőben volt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite