2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonA kettős állampolgárságról dönt ma az Országgyűlés

A kettős állampolgárságról dönt ma az Országgyűlés


parlament02A határon túli magyarok számára egyszerűsített, kedvezményes magyar állampolgárság megszerzését biztosító törvénymódosításról dönthet ma az Országgyűlés, amely folytatja a kormányprogram vitáját is.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos, a fideszes Orbán Viktor, Kövér László, Németh Zsolt, Kósa Lajos és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt által benyújtott, a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása szerint csak egyedi kérelemre kaphatná meg a kérvényező az állampolgárságot.
Az előterjesztés szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát sem. A törvény augusztus 20-án lépne hatályba és jövő év január elsejétől lehetne alkalmazni.
Folytatódik a Nemzeti Együttműködés Programja címet viselő kormányprogram vitája, hét és fél órában képviselői felszólalások lesznek, az európai parlamenti képviselők is kifejthetik véleményüket a dokumentumról. A kormányprogramról, amelynek formája országgyűlési határozati javaslat, szombaton szavaz az Országgyűlés.

Lefolytatják a családok támogatásáról szóló törvény, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény tankötelezettség teljesítésével összefüggő módosításának általános vitáját. Az indítvány szerint az új tanévtől ha egy tanköteles korú gyermek egy tanévben ötven tanórát igazolatlanul hiányzik, akkor őt a jegyzőnek védelembe kell vennie, és el kell rendelnie, hogy a gyermek után járó családi pótlékot hat hónapig természetben nyújtsák.

A törvényjavaslat indoklása szerint a felnövekvő generáció létfenntartási esélyeit az oktatásban, képzésben való részvétel képes megteremteni, az oktatásnak alapvető szerepe van a szegénységhez vezető társadalmi tényezők kiküszöbölésében, ezért a családtámogatási ellátásoknak ösztönöznie kell a szülőket tanköteles gyermekeik iskoláztatására.

Megvitatják a közúti járművezetői képzésben való részvétel alapfokú iskolai végzettséghez kötéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amelyben az Országgyűlés felkéri a kormányt, teremtse meg a jogi feltételeit annak, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges képzésre, elméleti vizsgára történő jelentkezés előfeltétele legalább az alapfokú iskolai végzettség megszerzése, azaz az általános iskola 8. osztályának eredményes befejezésé legyen.

 

Forrás: MTI

2010-05-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite