2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA király beszéde Salgótarjánban

A király beszéde Salgótarjánban - Mintha Colin Firth mondana beszédet Salgótarjánban

 

Az elmúlt évtized egyik legszívhezszólóbb témájú filmje volt az A király beszéde - a 2011-es alkotás elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, színpadi változatát a Veszprémi Petőfi Színház mutatja be október 25-én, szerdán este Salgótarjánban, a Zenthe Ferenc Színházban.

a_kiraly_beszede_salgotarjanban


A darab alap mondanivalója önmagunk, elsősorban a félelmeink legyőzésének technikája, a kitartás és a hit diadala. Története szerint 1936-ban V. György fia, Albert pszichés dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, és retteg is a megszólalástól. Holott erre nagyon nagy szüksége lenne egész Angliának, hiszen Európát egy ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Egy zseniális beszédterapeuta és egy fantasztikus ember, Lionel Logue segít a királyi család tagjának, hogy ember legyen. Hogy király legyen.

a_kiraly_beszede_salgotarjanban1


A veszprémi társulat előadásában a főszerepet, Bertie herceget az a Csankó Zoltán alakítja, aki filmbéli hercegnek, Colin Firthnek kölcsönözte magyar hangját. Szerdán este tehát egy-egy pillanatra szemünket lehunyva a kultikus filmbe képzelhetjük magunkat - mintha maga Colin Firth hebegné-dadogná el félelmeit a salgótarjáni színpadon.

a_kiraly_beszede_salgotarjanban2


A kétfelvonásos, szünettel együtt három órás dráma példát mutat mindannyiunknak: az előjog sem mentesít a tökéletlenségtől, a rang sem a félelemtől, s önmagunk legyőzése nem lehetetlen, csupán új szemléletet kell befogadnunk a harchoz.

a_kiraly_beszede_salgotarjanban3


A darabot a Zenthe Ferenc Színház a Tolnay Klári Bérletben játssza október 25-én este, szólójegyek az előadás kezdetéig vásárolhatók a színház pénztárában.

 

Forrás: Zenthe Ferenc Színház

 

2017-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite