2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
KultúraA Kispál és a Borz búcsújával ma indul a Sziget fesztivál

A Kispál és a Borz búcsújával ma indul a Sziget fesztivál


Gerendai KárolyIdén mintegy 400 zenekar és DJ lép fel a Sziget fesztiválon; ebből 140 külföldi, akik 32 országból érkeztek az összesen 76 hektáros összterületű rendezvényre - derült ki a sajtónak tartott bejáráson.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője elmondta, a résztvevőket egy 3300 négyzetméteres sátor is várja, amelybe a Petőfi Csarnok nagyterme több mint háromszor férne bele. Az öt hivatalos nap alatt 55 programhelyszínen szórakozhatnak a kilátogatók. A Szigeten hatezer ember 15 nap alatt építi fel a programhelyszíneket.
Idén problémákat - mintegy 9 milliós pluszköltséget - okozott az esőzés. A Sziget kezdetére azonban már sikerül felszámolni a sarat és a tócsákat. Egyébként a sármentesítést mintegy 1000 köbméternyi homok kiszórásával végzik, elsősorban a Nagyszínpad előtt, ahol az első koncerteket tartják - mondta. A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint a Sziget főbb útvonalaira tizenkét kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban huszonötezer négyzetméter fa burkolattal borítják a talajt; ezeken túl a nagyobb forgalmú utakon "fémszőnyeget" borítanak le. A fesztivál egyik újdonsága idén többek között, hogy felállítottak egy EU-sátrat Magyarország 2011-es uniós elnökségének alkalmából, ahol tájékozódni lehet a témával kapcsolatosan, előadások és egyéb programok lesznek.
Hasonlóan újdonságnak számít, hogy bevezették a kártyás fizetési módot. Eszerint egy ingyen kapott kártyára pénzt lehet feltölteni, és ennek segítségével lehet fizetni a fesztivál területén.
Idén speciális hangfogó falakat is felállítottak a programhelyszínek elé, így még kevesebb zaj szűrődik majd ki a fesztivál területéről.
Gerendai Károly elmondta, hogy a legtöbb külföldi fesztiválozót Hollandiából, Ausztriából és Németországból, valamint Olaszországból várják. Az eddigi évekhez hasonlóan különvonat hozza a holland fesztiválozókat az országba, illetve felállítottak egy olasz kempinget is. A Sziget-bejáráson az újságírók elhaladtak a lakókocsis résztvevőknek szállást adó karavánkemping mellett, illetve megnézhették azt a nagykereskedést, amely az elárusítóhelyeket látja el a fesztivál teljes időtartamára. A Szigeten négyszáz fő látja el az egészségügyi szolgálatot, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 motoros és 110 gyalogos járőr ápoló, betegkísérő, valamint egy roham-, négy eset- és három mentőkocsi lát el szolgálatot. Az idei szigeten a rendőrök mellett 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Az idei évben is érkeznek külföldi - angol, francia, német és holland - rendőrök a Szigetre.
A szervezők kérik a látogatókat, hogy kizárólag tömegközlekedési eszközöket vagy kerékpárt vegyenek igénybe. A Szigeten ingyenes kerékpármegőrző működik, továbbá a már megszokott hajójárat és szigetbusz is. A HÉV sűrűbben közlekedik, transzferáron lehet igénybe venni a taxiszolgáltatást, de aki akarja, akár riksával is közlekedhet.


Ma, a Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján adja búcsúkoncertjét az ország egyik legnépszerűbb zenekara, a Kispál és a Borz. Az együttes mintegy három órás koncerttel készül, fellép velük a régi dobos, Bräutigam Gábor, valamint zenész barátaik. Az együttes 22 év aktív zenélés után a Szigeten tartja búcsúfellépését. Azért itt, mert a kezdetektől koncerteztek a fesztiválon. Lackfi János költő, aki már több projekten dolgozott együtt a Kispál frontemberével, Lovasi Andrással, biztosra veszi, hogy a hétfői "nem lesz egy könnyen feledhető este". Mint az MTI-nek adott Sziget-ajánlójában fogalmazott, "aki volt már Kispál-koncerten, tudja, hogy az ottlét nagyon fontos."
"A nettó, nyers zenét egy stúdiófelvétel is hozza, ott van viszont a koncert áramütése, a számok közti kommentárokból, a mozgásokból, fényekből, arcokból összeadódó sajátos valami." Az idei, 18. Sziget fesztivált a "mínusz egyedik" és a "nulladik" napot is számolva augusztus 9. és 16. között rendezik meg az óbudai Hajógyári-szigeten.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2010-08-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite