2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonA Klubrádióért tüntettek Budapesten

A Klubrádióért tüntettek Budapesten


A szólás szabadságáért és a Klubrádióért demonstráltak néhány ezren vasárnap a Batthyány örökmécsesnél. A megmozdulás felszólalói úgy vélték, jelenleg Magyarországon veszélyben van a szólás- és sajtószabadság.

dem0122

 

A tüntetésen felszólalt mások mellett Bolgár György és Pikó András, a rádió műsorvezetői, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, valamint Závada Pál író és Bródy János zenész. A felszólalások alatt a tömeg rendszeresen a demonstráció jelszavát, a Hadd szóljon! rigmust skandálta.


Bolgár György szerint a médiatörvény miatt mindennapos veszélyben van Magyarországon a sajtószabadság. "Miután abba nem tudtak beleszólni, mit mondjunk, abba próbálnak beleszólni, hogy szólhatunk-e egyáltalán" - tette hozzá. Arató András szerint rádiója nem akart mást, mint tényeket és véleményeket közvetíteni, nem vágyott szimbolikus szerepre, a médiatanács mégis azzá tette, a sajtószabadság szimbólumává.


Dénes Balázs azt mondta, a megmozdulás az egész országról szól, mert Magyarországon a sajtó már képtelen ellátni legfontosabb demokratikus funkcióját, a hatalom ellenőrzését. Závada Pál úgy vélte: nem lehet sajtószabadságról beszélni ott, ahol félmillió ember rádióját hallgattatják el. "Tegnap tényleg nagyon sokan voltak az utcán, ezért nagyon kell bíznunk az otthon maradottakban" - utalt a szombati, kormány melletti demonstrációra az író.

 

dem01221


Galló Istvánné szerint a hatalom birtokosainak olyan emberekre van szükségük, akiknek eszükbe sem jut, hogy másként gondolkodjanak. A tüntetést az V. kerületi Aulich utca, Hold utca és a Báthory utca kereszteződésében lévő Batthyány örökmécsesnél tartották; a tömeg teljesen megtöltötte az említett területet, sőt a környező utcákban is álltak résztvevők. Az MTI tudósítóinak becslése szerint néhány ezren lehettek a demonstráción. A megmozdulás békésen folyt, rendbontás nem volt.
A rendezvényen néhány demonstráló kezében nemzeti színű és európai uniós zászló volt látható.


A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult. A Klubrádió műsorszolgáltatási jogosultsága a budapesti 95.3 MHz-es frekvenciára 2011 februárjában járt le, azóta a rádió ideiglenes műsorszórási engedéllyel működik. A médiatanács a frekvenciát tavaly megpályáztatta. A december 20-ai döntés értelmében azonban azt az Autórádió Kft. nyerte el. a Klubrádió a döntést jogi úton támadta meg, az eljárás folyamatban van.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 


2012-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite