2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonA Klubrádió mellett tüntettek civilek a Pollack Mihály téren Budapesten

A Klubrádió mellett tüntettek civilek a Pollack Mihály téren Budapesten


A Klubrádió mellett tüntettek civilek Budapesten a Pollack Mihály téren. A demonstráción felszólalt a Lomnici-ügy miatt éhségsztrájkot folytató Nagy Navarro Balázs mellett Tamás Gáspár Miklós, Vásárhelyi Mária és Bacher Iván is. A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormány intézkedései veszélybe sodorták a demokráciát.

Demonstráció Klubrádió


A demonstráción bejelentették, hogy petíciót nyújtanak be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), amelyben Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának leváltását kérik.


Nagy Navarro Balázs, a Tisztességes Tájékoztatásért Mozgalom alapítója, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke a demonstráción azt mondta, senki nem hiszi el azokat az indokokat, amelyek alapján elvették a Klub Rádiótól a frekvenciát. Kitért arra is, hogy az Index.hu hírportál tudósítóit kitiltották a Parlamentből. "Minden demokrata politikai meggyőződésétől függetlenül nemet kell, hogy mondjon akkor, amikor bármelyik hatalom bármire hivatkozva megpróbálja elhallgattatni a neki nem tetsző médiát, megpróbálja megfélemlíteni, terrorizálni az újságírókat" - mondta. "Nincs jogállamiság valódi demokrácia nélkül. Nincs demokrácia valódi sajtószabadság nélkül" - hangoztatta.


Vásárhelyi Mária, a Nyilvánosság Klub ügyvivője felszólalásában azt mondta, nem gondolta volna, hogy 1988-as alapításukkor megfogalmazott gondolatok ma "aktuálisabbak lesznek, mint valaha". Ismét a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság miatt kell szót emelni, mert a Fidesz-KDNP-kormány az elmúlt másfél évben lebontotta a demokratikus intézményrendszert, felszámolják a plurális médiavilágot, megfosztják az embereket a szabad tájékozódás lehetőségétől, a közpénzből fenntartott médiumok pedig politikai propaganda eszközévé váltak. "Magyarországon megszűnt a közszolgálati média" - fogalmazott.

 

Demonstráció Klubrádió001


Tamás Gáspár Miklós filozófus arról beszélt, hogy 18 éve szintén a Pollack Mihály téren álltak és tiltakoztak a közmédia tönkretétele ellen. Kitért arra is, hogy a Magyar Köztársaságot már nem lehet megtalálni sem az Alkotmánybíróságon, a Legfőbb Ügyészségen, az Állami Számvevőszékben és a Parlamentben sem. A Magyar Köztársaság az utcán van; intézményesen ugyan meg lehetett semmisíteni, de a magyar nép, a szabad emberek egyenlő gyülekezete még él - mondta.


Bacher Iván író, újságíró a demonstráción felszólalva azt mondta, Magyarország "a világ szégyene" lett, külföldről mentik meg az országot, és külföldről védik a sajtó szabadságát, a demokráciát. A választások óta kiderült, tévedtek azok, akik nem mentek el szavazni, azok, akik a Fideszre, s még azok is, akik az MSZP-re szavaztak.


A demonstráción felszólalt még a szintén éhségsztrájkot folytató Szávuly Aranka, a Tisztességes Tájékoztatásért Mozgalom másik alapítója, Grecsó Krisztián költő, és Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) volt elnöke. A tüntetésen több ezer ember vett részt, a demonstrálók a Pollack Mihály tér mintegy háromnegyedét foglalták el.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: MTI

 

2011-12-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite