2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
ItthonA kórházakban egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre

A kórházakban egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre


A kórházakban a nagy hőség miatt egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre, de ilyenkor orvosilag indokolt lehet egyes műtétek elhalasztása - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

ST Kórház


Kifejtette: az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriadó egyrészt a betegellátásban, másrészt a dolgozók megfelelő munkakörülményeinek biztosításában jelent kötelezettségeket. A kórházakban gondoskodni kell az ideális hőmérsékletről, illetve arról, hogy elegendő folyadékot kapjanak a betegek és a dolgozók. Mindezek mellett az intézmények felkészülnek arra, ha a nagy meleg miatt több embert szállítanának a kórházakba. Rácz Jenő szerint a több napos hőség miatt megnövekedett betegforgalom nem okozhat intézményi szinten ellátási nehézségeket.


Mint mondta: a betegek ellátásában nincs szükség korlátozásokra, de egyes beavatkozások elhalasztása indokolt lehet, ha a beteg állapota szempontjából kockázatosabb lenne a műtét elvégzése, mint annak elhalasztása. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az MTI megkeresésére azt közölte: a rendkívüli időjárási helyzetben szükséges teendőkkel az intézmények vezetői tisztában vannak, a főigazgatók saját hatáskörben intézkednek. A GYEMSZI "webalapú ügykör-rendszerén belül bármely okból előálló rendkívüli helyzet bejelentésére külön fejezet áll az intézmények rendelkezésére, a gyors jelzés és intézkedés érdekében erre külön figyelmet fordítanak" - hangsúlyozták.


A felügyelt intézményektől eddig nem érkezett jelzés hőség okozta fennakadásról, így központi iránymutatásra nincs szükség - tette hozzá a GYEMSZI. Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította korábban kiadott riasztását. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. A mentőszolgálat munkatársai - a korábbi tapasztalatok alapján - attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség - jegyezte meg.

ezo_banner

HIRDETÉS


A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy melegben ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre is az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros, a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett csütörtökön is nagyon erős UV-B sugárzás várható, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.


Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: csütörtökön az ország nagy részén még melegebb lesz, a maximumok 34-37 Celsius-fok között alakulnak, szombatra viszont megszűnik a kánikula.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite