2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
ItthonA kormány fontosnak tartja, hogy az MNB-elnök ne keressen többet kétmilliónál

A kormány fontosnak tartja, hogy az MNB-elnök ne keressen többet kétmilliónál


MNBMegtette észrevételeit az Európai Unió Pénzügyi és Gazdasági főigazgatójának levelére a nemzetgazdasági miniszter, amelyben megerősíti:" a Nemzeti Ügyek Kormánya a takarékosság, az államháztartási egyensúly, de pusztán az emberi tisztesség elve miatt is fontosnak tartja, hogy a közszféra vezetőinek és tisztségviselőinek, így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének havi díjazása kétmillió forintnál ne legyen több".


A nemzetgazdasági tárca által kiadott közlemény szerint a Marco Butinak szóló levélben Matolcsy György nyomatékosította: a magyar kormány szándéka továbbra is az, hogy a közszférában a vezetői és tisztségviselői illetmények teljesítményarányosabbak és igazságosabbak legyenek.
Matolcsy György megjegyezte: az MNB elnökének keresete a bérplafon bevezetéséig kiugróan magas volt mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban, hiszen több mint negyvenszeresét kereste a magyarországi átlagkeresetnek, de 25 százalékkal többet keresett Magyarország miniszterelnökénél és köztársasági elnökénél is.
A nemzetgazdasági miniszter levelében rámutatott, hogy a jegybank elnöke a bérplafon bevezetéséig kétszer annyit keresett, mint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve Kormányzótanácsának elnöke.
A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, a kormány a jegybanki függetlenséget eddig is és a jövőben is teljes mértékben tiszteletben tartja.
Az Index hírportál 2010. szeptember 7-én írta meg, hogy az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a Simor András fizetéséről rendelkező új törvényt, és a kormánynak egy hónapja van a reagálásra, utána a főigazgatóság kéri az Európai Bizottságot, hogy indítsa el az úgynevezett jogsértési eljárást Magyarország ellen az uniós szerződések megszegéséért.

Az EU Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának vezetője október 1-jéig kért választ arról, mit tervez a magyar kormány a Magyar Nemzeti Bank elnöke fizetésének ügyében. Marco Buti főigazgató szerint amennyiben hatályban marad a több uniós hatóság, így a főigazgatóság által is az uniós jogot sértőnek minősített törvény, felkérik az Európai Bizottságot a jogsértési eljárás megindítására.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite