2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonA kormány hétmilliárd forintot fordít a fogyatékossággal élőket támogató programokra

A kormány hétmilliárd forintot fordít a fogyatékossággal élőket támogató programokra


A kormány több mint hétmilliárd forintot fordít a fogyatékossággal élőket támogató programokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Pénz4

Képünk illusztráció!


A tárca tájékoztatása szerint e programokban a kerekes székesek mellett kiemelt figyelmet kapnak a siketeket, a vakokat és az autizmussal élőket segítő akadálymentesítési projektek. Közölték, az Emmi a 2010-es kormányváltás óta az Új Széchenyi Terv keretében induló fejlesztések, beruházások, szolgáltatások finanszírozásánál fokozott figyelmet fordít az akadálymentesítésre, illetve annak kötelezővé tételére. Hozzátették: a kormány a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésre csaknem 1,5 milliárd forintot, a jelnyelvi tolmácsszolgálatok fejlesztésére 540 millió forintot, míg a kormányablakok fizikai akadálymentesítése 5,24 milliárd forintot fordít.


Jelezték azt is, közvetve az akadálymentesítést szolgálja a modernizációra, felújításra, valamint a nagy létszámú bentlakásos intézmények kisebbekre történő felváltására fordított 17 milliárd forint is, ezzel az intézmények mozgáskorlátozott és értelmi fogyatékos lakóinak életét könnyítik meg. Azt írták, további több mint kétmilliárd forintot fordít a kormány a Velencei-tónál létrehozandó fogyatékos rehabilitációs fejlesztő központra, és csaknem 3,5 milliárd forint jut a Vakok Állami Intézetének modernizálására, a vakok és gyengén látók elemi rehabilitációjára és egy vidéki elemi rehabilitációs központ létrehozására.


Közlésük szerint a 2007-2010-es időszakban a kormányváltásig az akadálymentesítési programok messze nem érték el a törvényben előírt szintet, és azt sem lehet tudni, hogy az akkor elköltött forrásokból hol és milyen intézményeket akadálymentesítettek. Azt írták, a jelenlegi kormányzat ezért úgy döntött, folytatja az akadálymentesítést, ugyanakkor egy országos kormányzati és önkormányzati felmérést indít, hogy az így létrejövő adatbázis alapján hatékonyabbá tudja tenni az akadálymentesítésre szánt források felhasználását.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite