2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA kormányhoz fordult az ombudsman az ipolytarnóci veszélyeztetett házak miatt

A kormányhoz fordult az ombudsman az ipolytarnóci veszélyeztetett házak miatt


A kormányhoz fordult Szabó Máté ombudsman az árvíz által fenyegetett ipolytarnóci lakóházak sorsa miatt, mert bár a költségvetésben elkülönítettek e célra 50 millió forintot, az ingatlanok kiváltása mégsem történt meg - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

Ipolytarnóc

Utaltak arra: a Nógrád megyei Ipolytarnóc mélyebben fekvő részeit az Ipoly az utóbbi öt évben nyolc alkalommal öntötte el úgy, hogy a víz körbevette a lakóházakat, és ki kellett telepíteni az ott élőket.

Hozzátették, a 2012. évi költségvetési törvényben 50 millió forint támogatás szerepel ugyan ezeknek a lakóingatlanoknak a lebontására, a tulajdonosok lakhatásának megoldására, de a folyósítással kapcsolatos eljárás elhúzódása és a kormány által elrendelt év végi zárolás miatt az ügyben semmi sem történt.

Az alapvető jogok biztosa egy magánszemély panasza alapján vizsgálta a körülményeket.

Az ombudsman hivatala emlékeztetett arra, hogy a határfolyó Ipolyt az 1980-as években szabályozták. A szlovák oldalon magas gát épült, a magyar területeket ilyen nem védi. Az árvízi védekezés ellenére a folyó egyre gyakrabban önti el a település belterületi részét.

Szabó Máté rámutatott arra, hogy az állam alapjogvédelmi kötelezettségéből eredő feladatoknak az árvízi védekezéssel kapcsolatban is a megelőzés elvét kell követniük. Ez különösen vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor jól látható, hogy visszatérő módon okoznak károkat az árvizek. A megelőzés azonban ez esetben elmaradt. Sem Ipolytarnóc ismétlődő elöntéseinek megakadályozása, sem az érintett lakóépületek kiváltása nem történt meg, és ez a mulasztás állandósította az ott élők alapvető jogával kapcsolatos veszélyhelyzetet.

Az ombudsman a kormányhoz fordult az elöntéssel fenyegetett házak kiváltásához szükséges pénz előteremtéséért, a vidékfejlesztési minisztert pedig arra kérte, hogy tekintse át a vízgazdálkodásról szóló törvény feladatmegosztással kapcsolatos előírásait, és részletesen szabályozza a határvíznek minősülő vízfolyások árvízi védekezésének sajátos körülményeit - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-08-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite