2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA kormány ma nyújtja be a konvergencia programot Brüsszelnek

A kormány ma nyújtja be a konvergencia programot Brüsszelnek


unioA magyar kormány pénteken benyújtja a Széll Kálmán Tervben rögzítettekre épülő konvergencia programot Brüsszelnek. Ennek leglényegesebb üzenete a GDP arányos államadósság csökkentése.


A kormány ma nyújtja be Brüsszelnek a konvergencia programot, amely a szerdai kormányülésen jóváhagyott Széll Kálmán Tervben rögzítettekre épül. A program a Széll Kálmán Terv kabinet által elfogadott téziseire épít, amint azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.


A konvergencia program tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint a fiskális egyensúly biztosítása érdekében elengedhetetlenek. A Konvergencia Program részletesen beszámol azokról a lépésekről, amelyeket a kormány az egyes kritikus területeken (önkormányzati rendszer, nyugdíj jellegű ellátások, szociális rendszer, közpénzügyek, közösségi közlekedés) a költségvetési szempontok figyelembe vételével kíván tenni 2011-ben.


A program leglényegesebb üzenete a GDP arányos államadósság csökkentése a jelenlegi 80 százalék feletti szintről fokozatosan 70, majd 65 százalékra. Ennek érdekében, a strukturális reformok keretében, jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-2014-ben 902-902 milliárd forinttal kívánja javítani a kormány az államháztartás egyensúlyát. Az alternatív forgatókönyv szerint 2013-tól a Széll Kálmán Tervben kitűzött 4-6 százalékos gazdasági növekedés lehetséges.

A kormány inflációs prognózisa 2011-re 3,5 százalék, miközben a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az inflációs célként kitűzött 3 százalékra.

A program külső környezete, a szokásoknak megfelelően az EU aktuális prognózisára támaszkodik, amely szerint a 27 ország GDP-je idén 1,8 százalékkal nő, az infláció 2,2 százalék lesz.
Az Európai Uniós tagságból adódó jogszabályi követelményeknek megfelelően a tagállamok minden évben aktualizált stabilitási, illetve az euróövezeten kívüli tagállamok aktualizált konvergencia programot nyújtanak be a Európa Tanács és az Európai Bizottság részére.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite