2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA kormány segít az Öblösüveggyár megmentésében

A kormány segít az Öblösüveggyár megmentésében


ÖblösüveggyárDr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára július 13-án Salgótarjánba látogatott azzal a szándékkal, hogy Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármesterrel és az Öblösüveggyár illetékeseivel a nagy múltú üzem megmentéséről tárgyaljon.


Székyné dr. Sztrémi Melinda 2006 ősze óta foglalkozik közvetlenül az Öblösüveggyár problémájával, akkor egy éppen folyó felszámolási eljárásban kellett koordináló szerepet vállalnia az üzemeltető és a hitelező között annak érdekében, hogy tovább működhessen a gyár és az ott dolgozó mintegy hatszáz ember ne kerüljön utcára. Azóta sajnos újabb felszámolás van érvényben az Öblössel kapcsolatban. A visszafordíthatatlannak tűnő finanszírozási gondok közepette azonban arra odafigyeltek, hogy - a gyár termelési képességének megőrzése érdekében - a vezérberendezést, vagyis a kemencét tervezetten és szakszerűen állítsák le, így a jövőben lehetőség van annak szakszerű újraindítására, a termelési folyamat beindítására.

- Már korábban is az volt az álláspontom, hogy az állam szerepet vállalhatna az Öblösüveggyár megmentésében. S ahogy azt akkor el is mondtam, nem tartom kizártnak a visszaállamosítást sem - nyilatkozta Salgótarján polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője. - Amint megalakult az új kormány - folytatta-, megkerestem az illetékes minisztériumot és Dr. Czomba Sándor államtitkár urat, aki érdeklődést és hajlandóságot mutatott a méltán hungarikumnak nevezhető gyár megmentésével kapcsolatban. Mai találkozónkat több egyeztetés is megelőzte, s az, hogy Czomba úr eljött Salgótarjánba, azt mutatja, komolyak a kormány munkahelyteremtésről szóló szándékai.

Az Öblösüveggyár 1893. december 10-én kezdte meg működését, „Egyesült Magyarhoni Üveggyár Rt." néven, ekkor elsősorban színes palackokat gyártottak. A gyárat 1948-ban államosították, s tulajdonosi oldalon az állami szerepvállalás egészen 2005-ig jelen volt. A térségben komoly foglalkoztatási központnak számított az évtizedek során egyre fejlődő üzem, az 1980-as években közel 1500 szakember dolgozott a gyárban. Ezekből a magasan képzett szakemberekből sokan még ma is Salgótarjánban és környékén élnek.

Látva azt, hogy ez az üzem már bizonyított, s az újraindításhoz minden adott - mint ismeretes a megrendelések száma is kielégítő -, reális cél lehet a termelés valamilyen úton-módon történő beindítása.

Dr. Czomba Sándor a gyár felszámolójával és illetékes szakembereivel folytatott megbeszélése után azt nyilatkozta, hogy a tárgyalásokat folytatni fogják, a minisztériumban szakértőket jelöl ki a részletek kidolgozására és bízik abban, hogy hamarosan a konkrét megoldásról is beszámolhat.

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-07-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite