2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonA kormány szerint havi 550 az elemzők szerint 6000 forint terhet jelentenek az új adók

A kormány szerint havi 550 az elemzők szerint 6000 forint terhet jelentenek az új adók


A kormányszóvivő szerint egy átlagos jövedelmű család számára havi 500-550 forint terhet jelent majd a tranzakciós adó, valamint a telefon és az sms-ek után fizetendő illeték. Elemzők szerint viszont ez az összeg nagyságrendekkel nagyobb, akár 5-6000 forint is lehet. A Széll Kálmán terv 2.0 alapján július elsejétől 2 forintos sarcot kell fizetni percenként a mobil vagy vezetékes telefonálás, és minden elküldött SMS vagy MMS után. Adózni kell a pénzügyi tranzakciók után is: átutalás, kártyahasználat, vagy posta csekk feladása esetén a forgalom 1 ezrelékét kell megfizetnünk az államnak.

adovegrehajtas


Giró-Szász András pénteken az ATV Start című reggeli műsorában azt mondta: "Ez egy pontos, kiszámított modell". A kormányszóvivő szerint ha az egykulcsos adót kellene megváltoztatni, és egy második kulcsot bevezetni, akkor a magyar átlagjövedelmet figyelembe véve az 500 forinttal szemben már havi 7500-8000 forinttal kellene számolni. Hangsúlyozta: a tranzakciós adó jelentős részét nem a lakosság fogja megfizetni, hanem a bankok. Arra a kérdésre, hogy mit szólnak Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő bejelentéséhez, miszerint a Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy az említett adókat a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy ne vezessék be, Giró-Szász András azt mondta: a kormány odafigyel a frakciók javaslataira.

 

Gíró-Szász András001

Giró-Szász András kormányszóvivő


A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, nem véletlen, hogy a tranzakciós adóval kapcsolatban a konvergenciaprogramban egy "tól-ig szám" szerepel, és utalt arra is, hogy a parlamenti vitában a módosító indítványok akár teret is nyerhetnek. A Portfolio vezető elemzője szerint nehéz megbecsülni egy átlag család terheit az új adókkal, mert a forgalmi adók sajátosságai miatt nem egyértelmű ki lesz az adóalany, vagy hogy mit hárítanak át és mit nem a telefontársaságok, a bankok, vagy akár a posta.

Lehet azért konkrétumokat is mondani. Átlagosan 166 percet beszélünk vezetékes telefonon, ebben az esetben az új adó 322 forinttal növeli majd a telefonszámlát. Mobilon átlagosan 188 percet beszélünk havonta, a percenként két forintos teher így 376 forinttal drágítja majd a havidíjat. Az adóteher természetesen függ a szokásoktól is, hiszen aki többet telefonál, többet is fizet majd. Az adatok azonban azt mutatják, hogy mind a telefonhívások időtartama, mind az sms forgalom nőtt az elmúlt évek alatt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite