2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonA kormány változtatni akar a fogyatékossággal élőkről kialakult képen

A kormány változtatni akar a fogyatékossággal élőkről kialakult képen


SoltĂ©sz MiklĂłsMeg kell változtatni a fogyatékossággal élőkről kialakult képet Magyarországon, és ezt a gyermekeknél kell elkezdeni - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.


A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, amelyet a XV. kerületi László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában tartottak, az államtitkár kiemelte: már az iskolai nevelés során fontos a fogyatékossággal élőkről kialakult kép megváltoztatása.
A sajtótájékoztatón bemutatták Orsós Zsolt vak sportolót, a "szolidaritás nagykövetét", aki országos program keretében általános- és középiskolákban tart előadásokat, hogy megismertesse a diákokat a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel és a segítségnyújtás lehetőségeivel. Magáról szólva elmondta: ötévesen veszítette el a látását, diplomáját a Testnevelési Egyetemen szerezte; csörgőlabda sportágban csapatban már kétszer kijutott a paralimpiára, ahol egyszer a nyolcadik, egyszer a hetedik helyet szerezték meg.
Kiemelte: az a célja, hogy november végéig az összes megyeszékhelyen legalább egy iskolába el tudjon jutni. Hangsúlyozta, a fogyatékkal élők ugyanolyan életre képesek mint az egészségesek.
Soltész Miklós kiemelte, a kormány fogyatékosügyi politikájának fontos részét képezi ez a találkozási lehetőség a diákok és egy fogyatékossággal élő ember között. Mint mondta, Orsós Zsolt az államtitkári kabinet tagja. Az államtitkár szólt a kormánynak azon tervéről is, amely szerint a fiatalok néhány napra ellátogatnának idősotthonokba, gondozó intézetekbe, és ott részt vennének a segítségnyújtásban. Nagy Anna kormányszóvivő is azt hangsúlyozta: fontos, hogy már a gyerekeknél erősítsék az elfogadást a fogyatékkal élők irányába.
A program része az is, hogy a gyerekeknek játékos mozgásélményt adnak: a sajtótájékoztató után a 10. osztályosok kipróbálhatták a csörgőlabda sportot, amelyet kifejezetten a látássérültek részére találtak ki. A csörgőlabdázással egy az intézménybe járó vak óvodás is megismerkedhetett.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite