2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAktív együttműködés a kormánnyal

Aktív együttműködés a kormánnyal


Székiné1Székyné dr. Sztrémi Melinda a jövőben alelnökként segíti Megyei Jogú Városok Szövetsége munkáját.

Kósa Lajost, Debrecen Megyei Jogú Város polgármesterét választotta elnökévé újabb négy esztendőre a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2010. december 3-án - pénteken - kezdődött kétnapos tisztújító, valamint az önkormányzatokkal kapcsolatos szakmai ügyekkel foglalkozó közgyűlésén Debrecenben. A szervezet társelnöke Szita Károly, Kaposvár polgármestere, alelnökei dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere, valamint Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere lettek.

Az új ciklus első tanácskozásán először Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, a kormányzat - azon belül is a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - a Megyei Jogú Városok Szövetségével olyan partnerre talált, amely a remények szerint társ lesz az ország megújításában. - Abban az időszakban vagyunk, amikor olyan változások indulnak meg igazgatási oldalról, az intézmények átszervezése tekintetében, melyek mind a kormányzatra, mind az önkormányzati fenntartókra nézve nagy feladatokkal járnak. Ahhoz, hogy az intézmények működtetését mind finanszírozási, mind jogi szempontból át tudjuk alakítani, együttműködésre van szükség. S mindez az ország megújítását szolgálja - hangsúlyozta.


Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a megyei önkormányzatok közössége nevében is köszöntötte a tanácskozókat. Olyan szempontból vont párhuzamot a megyei önkormányzatok és a megyei jogú városok önkormányzatai között, hogy mindannyian gazdái olyan közszolgáltatásoknak, melyek alapvetően állami feladatok, de az állam két évtizeddel ezelőtt az önkormányzatokhoz szervezte át őket. Az elmúlt két évtizedben jelentősen korrodálódott ez a forrás- és feladatmegosztási rendszer az állam és az önkormányzatok között, s jelentős megújításra szorul. Ebben a tekintetben a megyei és a megyei jogú városi önkormányzatok mindenképpen egy cipőben járnak. A kormány elszánt arra, hogy a következő években újragondolja az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztást, mert jelenleg minden szereplő - beleértve az állampolgárokat is - kényelmetlenül érzi magát benne. Ehhez a megújító munkához kívánt Rácz Róbert eredményes együttműködést.


A tisztújítás folyamán tehát a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét választotta elnökévé újabb négy esztendőre. A szervezet társelnöke Szita Károly, Kaposvár polgármestere, alelnökei dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere, valamint Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere lettek.


A többek közt a kormányhivatalok megalakulásával, a helyi és helyközi közösségi közlekedéssel, valamint a víziközmű-törvénnyel kapcsolatos szakmai kérdéseket érintő tanácskozás további eredményeiről december 4-én - szombaton - sajtótájékoztatón számoltak be a szövetség új vezetőségének tagjai, valamint dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a területi közigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkára.


A sajtótájékoztatón Kósa Lajos elmondta: sok olyan teendő van, amiben az MJVSZ kifejezetten a kormány segítségére szeretne lenni, mint az önkormányzati szövetségek egyik legmeghatározóbb tagja. Ennek már olyan eredményei is vannak, mint például a választójogi törvény önkormányzatokra vonatkozó előírásainak módosítása, a helyi adók beszedési rendjének megváltoztatása. Ezen kívül az oktatás, a szociális intézményhálózat, a közösségi közlekedés területein is komoly kezdeményezéseket tett és tesz a szövetség. Szita Károly, a szövetség új társelnöke mindehhez azt fűzte hozzá, hogy a 23 megyei jogú város gazdaságilag az ország motorja, mivel az ország legnagyobb foglalkoztatói közvetlenül és közvetetten is. Közvetlenül a közalkalmazottak és köztisztviselők alkalmazása miatt, közvetetten pedig azért, mert ezekben a városokban működik a legtöbb munkát adó kis- és közép-, illetve nagyvállalkozás. A megyei jogú városok vezetői is a kormányhoz hasonlóan gondolkodnak, ugyanis a kormány gazdaságpolitikájának központjában is a munkahelyek megőrzése és az új munkahelyek teremtése áll. Éppen ezért Szita Károly hisz abban, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika - a közös munka nyomán - hamarosan mindenki számára kézzelfogható eredményeket és sikereket hoz.


Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a tájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország megújításának és megújulásának egyik fontos eleme a közösségi közlekedés egészének a helyreállítása. Létre kell hozni egy egységes személyszállítási rendszert megalapozó jogszabályt, ebben kezdettől fogva közreműködött a Megyei Jogú Városok Szövetsége - mondta az államtitkár. Ez biztosítani fogja az egységes szabályozást, az egységes finanszírozást, az egységes menetrendet, az egységes tarifa- és jegyrendszert, valamint az egységes kedvezményrendszert. A szándékok szerint ezzel az eddigi kiszámíthatatlanság, áttekinthetetlenség megszűnik - hangsúlyozta.


A közösségi közlekedés átszervezésének másik vonatkozása egy közlekedési holding létrehozása. Ennek az előkészítő munkái is folynak. Amint erről meglesz a minisztériumi álláspont, Fónagy János kérni fogja, hogy az MJVSZ is tárgyalja azt meg. Egyéb települési szövetségekkel, s más szakmai szervezetekkel is folytatnak majd megbeszéléseket.


Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a területi közigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón azt emelte ki: az államigazgatás átalakításának keresztülviteléhez nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzati szövetségek legnívósabbja, az MJVSZ is a támogatók között legyen. A kormány programjában a jó állam kialakítását tűzte ki célul, s ennek egyik eleme az, hogy hatékonyabb legyen az államigazgatási szervezet. Ennek legfontosabb eszközeként 2011. január 1-jével létrejönnek a fővárosi és a megyei kormányhivatalok.
- Ezzel megteremtődik a hatékony - például a párhuzamosságokat megszüntető - területi államigazgatás lehetősége - emelte ki Virág Rudolf. - A végcél az, hogy olyan kormányhivatal jöjjön létre, amely fővárosi és megyei szinten koordinálni tudja a területi államigazgatás munkáját, s amely az adófizetők és az ügyfelek számára hatékony, a forrásokat jól kihasználó igazgatási szolgáltatást nyújt - tette hozzá.


Székyné dr. Sztrémi Melinda alelnöki kinevezésével kapcsolatban elmondta: a Megyei Jogú Városok Szövetségében eddig a Humánszolgáltatási Bizottságot vezette, a jövőben pedig, mint a Szövetség alelnöke fogja felügyelni ezt a szerteágazó, közoktatással, kultúrával, ifjúsággal, egészségüggyel és szociális ügyekkel foglalkozó területet. Valamint továbbra is ő képviseli a Szövetséget a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsban.


- A Parlamentben az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tagjaként is dolgozom, így azt gondolom, hogy tapasztalataimat nagyon jól tudom majd kamatoztatni mind az Országházban, mind a Szövetségben. A Megyei Jogú Városok Szövetségének szoros kapcsolatot kell kialakítania a kormánnyal, melyhez garancia az elnök személye és az, hogy alelnök társaim szintén országgyűlési képviselők - fejtette ki Salgótarján polgármestere, majd a közoktatás területével kapcsolatban elmondta: - Összegyűjtöttem a megyei jogú városok jelenlegi közoktatási törvényről szóló véleményét, amelyet a Szövetség nevében el fogok juttatni az oktatásért felelős államtitkárnak. Remélem, hogy felvetéseink visszaköszönnek majd a készülő közoktatási törvénytervezetben. Arról is megegyeztünk, hogy a tervezetről állásfoglalást készítünk a Megyei Jogú Városok Szövetségében, ezzel is segítve a kormány munkáját.

 

Nógrád24.hu

 

2010-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite