2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA külföldiek közösségi szállásáról vitáztak Balassagyarmaton

A külföldiek közösségi szállásáról vitáztak Balassagyarmaton


Lakossági fórumon vitatták meg kedden Balassagyarmaton, hogy mit jelent a város életében, közbiztonságában az egy éve működő közösségi szállás, ahol jelenleg 82, idegenrendészeti eljárás alatt álló külföldi tartózkodik. Egy interneten szerveződő helyi csoport csütörtökön szállóellenes tüntetést tart.

Balassagyarmat

A városvezetés által összehívott keddi fórumon, amelyen mintegy hetvenen vettek részt, Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, vannak problémák, de mindenkit arra kért, ne nagyobbítsák azokat.

A rendőrség adatai szerint javult a Nógrád megyei város közbiztonsága, Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője viszont úgy értékelte, hogy "szubjektív biztonságérzetük nincs" a gyarmatiaknak.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgató-helyettese kérdésekre válaszolva elmondta: a szálláson élők nem menekültek, az ott-tartózkodás költségeit maguk viselik, és nem kapnak pénzbeli juttatást. Tavaly 29 ország polgárai fordultak meg az intézményben, zömmel egyedülálló férfiak, elsősorban afgánok.

Volt olyan hozzászóló, aki fontosnak tartotta leszögezni, hogy Balassagyarmaton nincs rasszizmus és idegengyűlölet. Többen azt vetették fel, hogy egyszerűen nyugodtan akarnak végigmenni a városon, de volt, aki arról beszélt: amikor emberek nem tudnak enni, akkor irritálja őket, hogy a jogsértően itt tartózkodó külföldiek napi háromszori étkezést és ellátást kapnak. Zaklatásokra, verekedésekre, inzultálásokra is hivatkoztak, amelyeket sokan be sem jelentenek a rendőrségen.

Mihály István megyei rendőrfőkapitány erre úgy reagált, hogy tegyék meg a feljelentést, mert egyetlen olyan eset sincs, amikor a rendőrség nem intézkedik.

Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány helyettese azt mondta, "sok város örülne, ha ilyen bűnügyi mutatói lennének". Hozzátette, 2011 júniusában nyitották meg a szállást, és 2012-re jelentős mértékben csökkent a bűncselekmények száma. A külföldiek tavaly öt, az idei első félévben kilenc bűncselekményt követtek el.

Zagyva György Gyula közölte, hogy a tüntetést szervezők kérésére vett részt a fórumon. "Szépítgetjük a dolgokat, de ahol ilyen szálló van, mindenhol azt akarják a helyiek, hogy ne legyen ott" - fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a szálláson elhelyezettek 500-800 ezer forintot fizetnek embercsempészeknek, hogy oda kerülhessenek.

Medvácz Lajos polgármester azt mondta, úgy tudja, hogy a tüntetést egy rémhír miatt kezdték szervezni. Elterjedt ugyanis, hogy megerőszakoltak egy lányt, ám azóta a 16 éves lány ellen indítottak eljárást a hatóság félrevezetése miatt. Egy szervező erre reagálva azt közölte, nem a hírrel összefüggésben szervezkednek.

A városvezető elmondta: az önkormányzat másfél hete egyhangúlag döntött arról a felterjesztésről, amelyben Pintér Sándor belügyminisztertől törvényi szigorítást kérnek a közösségi szállás rendjéért. A többi között azt javasolják, hogy a rendőrség tartathassa be a házirendet.

Balla Mihály (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője elmondta a fórumon, hogy támogatni fogja a javaslatot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-07-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite