2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonA különadót 224 politikusnak kell megfizetnie

A különadót 224 politikusnak kell megfizetnie


Összesen 224 politikusnak kell 98 százalékos különadót - hozzávetőleg összesen 75 millió forintot - fizetnie a 2010-ben kapott végkielégítése után a törvényben előírt július 31-i időpontig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint.

Parlament2


A Népszabadság írásában a NAV adatai alapján közli, hogy a 224 politikusnak volt országgyűlési képviselőknek, alpolgármestereknek és európai parlamenti képviselőknek - összesen 153,2 millió forintot fizettek ki, de az ebből előre levont adó- és társadalombiztosítási járulék miatt az összeg felére lehet különadó-bevételként számítani.


A lap felidézi: "az Országgyűlés május közepén a parlamenti képviselőkre, a polgármesterekre, az alpolgármesterekre, az EP-képviselőkre és a megyei közgyűlési elnökökre is kiterjesztette a különadó-fizetési kötelezettséget, miután lapunk megírta, hogy a parlamenti hivatal és az adóhatóság is úgy értelmezte az idevonatkozó törvényt, hogy az nem vonatkozik a honatyákra, mert nekik speciális a munkaviszonyuk, nem foglalkoztatottak és nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem."


Az adóhatóság tájékoztatása szerint a parlament hivatala 168 képviselő esetében jelezte, hogy különadót kell fizetnie. Az előző ciklus végén a képviselői átlagfizetés 400 ezer forint volt, így a távozók átlagosan két és fél millió forint végkielégítést kaptak. A Népszabadság információja szerint kilencvenöt százalékuk MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es politikus, Fideszes csak elvétve akad köztük. A fizetési kötelezettség a jórészt a távozó MSZP-s polgármestereket, alpolgármestereket érint.


A tavalyi kötelezettség alapján a várt bevétel kétharmada folyt be a 98 százalékos "büntetőadóból" olvasható a Népszabadságban az adóhatóság tájékoztatása. Az állami szférából tavaly elbocsátott 893 vezető és alkalmazott jelezte a május 20-ig esedékes személyijövedelemadó-bevallásában, hogy nekik különadót kell fizetniük. A 2,1 milliárd forintos befizetési kötelezettségből eddig csak 1,3 milliárd érkezett meg a NAV-hoz, a hatóság szerint a két összeg különbözete feltehetően a folyamatban lévő az adó elengedésére, mérséklésére, fizetési halasztásra és részletfizetésre irányuló méltányossági eljárásokból eredhet. A lap közlése szerint "a 2011-ben elbocsátott vezetők és munkavállalók esetében a már a munkáltató által a kirúgáskor levont 98 százalékos különadóból május végéig több mint 1,1 milliárd forint folyt be az adóhatóság számlájára".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite