2020. július 7., kedd - Appolónia
Keresés a tartalomban
ItthonA Külügyminisztérium tiszteleg a 2001-es terrortámadások áldozatai előtt

Szeptember 11. - A Külügyminisztérium tiszteleg a 2001-es terrortámadások áldozatai előtt


A Külügyminisztérium a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások 12. évfordulója alkalmából megemlékezik mindazokról, akik életüket vesztették New Yorkban és Washingtonban, továbbá a pennsylvaniai Shanksville-ben. Az évforduló alkalmával Magyarország megerősíti elkötelezettségét a szabadság és a demokrácia értékei mellett - közölte a tárca az MTI-vel.

New York

New York

A Külügyminisztérium közleményében az áll, hogy tiszteletüket fejezik ki az áldozatok iránt és szolidaritásukat mindazokkal, akik elvesztették szeretteiket "a rettenetes támadásban".

A megemlékezéssel összhangban "megerősítjük elkötelezettségünket a szabadság és a demokrácia értékei iránt, amelyeket a terroristák hiábavalóan próbáltak megsemmisíteni" - írták. Kiemelték: a terrortámadások - "az elkövetők gyáva szándékával ellentétben" - megerősítették a transzatlanti szolidaritást, valamint a terrorizmussal szembeni globális küzdelem melletti eltökéltséget.

A tárcánál hangsúlyozták: a terrorizmus és a támadások mögött álló "tévelygő ideológiák továbbra is veszélyt jelentenek a közösségünkre". Ennek megfelelően "vállvetve küzdünk transzatlanti szövetségeseinkkel" a világméretű terrorista hálózatokkal szemben.

A szövetségesek és partnerek közötti biztonsági együttműködés, valamint a megfelelő eszközök alkalmazása döntő fontosságú a terrorizmussal szembeni közös erőfeszítésekben - mutattak rá.

A közleményben arra is kitértek, hogy ebben a szellemben emlékeznek meg az Egyesült Államok bengázi konzulátusát 2012. szeptember 11-én ért tragédia évfordulójáról is. A támadásban négy amerikai állampolgár, köztük Chris Stevens nagykövet vesztette életét.

Az észak-afrikai és közel-keleti térségben az elmúlt időszakban tapasztalható viharos események figyelmeztetésül szolgálnak a transzatlanti közösség minden tagjának - jegyezték meg. Úgy látják, nagyon fontosak a közös értékek előmozdítására tett erőfeszítések a térségben és azon túl, folytatni kell a küzdelmet a terrorista hálózatokkal szemben.

2001. szeptember 11-én történetének legsúlyosabb terrortámadása érte az Egyesült Államokat: New Yorkban két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, amelyek egy órával később leomlottak. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumra zuhant, egy negyedik pedig Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletek csaknem 3000 halálos áldozatot követeltek.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite