2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAkusztikusgitár fesztivál Érsekvadkerten

Akusztikusgitár fesztivál Érsekvadkerten


A XIII. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivált rendezik meg vasárnap Érsekvadkerten; idén Edward Powell, a Chillio, Szabó Sándor, az Ad Libitum Gitárzenekar és Szerdahelyi Tamás mutatkozik be a Nógrád megyei rendezvényen - tájékoztatta az MTI-t a szervező.

gitar


Csabák István elmondta: a kanadai Edward Powell Indiában és Közép-Ázsiában egy évtizeden át tanulta a keleti muzsikát, majd egy, az indiai rága és az arab makám zenére is egyaránt alkalmas hangszert épített, ez a ragmakamtar. A különleges, kétnyakú, sokhúros hangszer szinte a védjegye lett, és azóta már több mint 20 különböző példányt épített.


A Chillio, Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitárduója 2004-ben alakult. Antoni Arnold, a rock zenéből, míg Hórvölgyi Péter klasszikus zenei irányból érkezett, zenéjük a rock és a dzsessz szintézise. A törökszentmiklósi születésű Szabó Sándor a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a nemzetközi gitármuzsikában. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a dzsessz is formálta.


Játéka már több mint 40 hanglemezen hallható. 2010-ben megkomponálta, majd CD-n meg is jelentette első nagyobb formátumú magyar gitárművét, a Magyar gitár rapszódiát. Független zenekutatóként a magyarok őseinek zenéjét kutatja, melynek eredményeként 2010-ben elkészítette a Modern Magyar Makám című albumot.


Az Ad Libitum Gitár együttes 1999 őszén alakult Budakeszin. Nevük jelentése "tetszés szerint", mivel repertoárjukon a reneszánsztól a 21. század zenéjéig mindenféle stílusú mű megtalálható. Az együttes tagjai: Bárkányi Ágota, Rónai-Czentár Katalin, Kocsis Tamás. Koncertjeinkre rendszeresen hívnak meg vendégművészeket, az idei fesztiválra Szerdahelyi Tamás gitárművészt kérték fel. A gitárfesztivált a Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézményben rendezik.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-05-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite