2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAlámosta az esőzés a salgótarjáni feltámadás-barlangot

Alámosta az esőzés a salgótarjáni feltámadás-barlangot


A kedvezőtlen időjárás miatt csúsznak Salgótarjánban a kálvária-lépcsősor és a barlangoltár felújítási munkálatai.

salgótarjáni feltámadás-barlang


A befejezési határidő módosítása miatt az önkormányzat a trianoni békeszerződésre emlékező rendezvényét szerda délután a tervezettől eltérően nem a barlangoltárnál, hanem az országzászlónál tartja - közölte az MTI-vel a nógrádi megyeszékhely polgármestere.


Székyné Sztrémi Melinda elmondta: a salgótarjáni belváros fölé magasodó Szent Imre-hegyen a kálvária folytatásaként 1931-ben készült el Bóna Kovács Károly szobrász és Obrincsák Ernő építész alkotása, a sziluettjében a Nagy-Magyarországot formázó Magyar feltámadás barlang. Hozzátette: a szocializmus első éveiben a szakrális emlékhely szobrait meggyalázták, tönkretették, a barlangot pedig befalazták.


A polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat kezdeményezésére idén a területben részben tulajdonos Ipoly Erdő Zrt. Bobály Ádám és Bobály Dávid, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász-restaurátor, illetve szobrász szakos hallgatóinak közreműködésével látott hozzá a barlang rekonstrukciójához.


Az életnagyságú szobrok rekonstrukcióját, a tereprendezési munkálatok, illetve a díszkivilágítás költségét részben az Ipoly Erdő Zrt. részben pedig az önkormányzat állja, az önkormányzati munkálatok jelentős részét a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. végzi - tette hozza polgármester. Elmondta, hogy a barlang feltárásakor kiderült, hogy a tervezettnél jóval több statikai megerősítést kell végezni, mert a tereprendezési munkák és a barlang előtti terület felújítása közben nem várt műszaki, technikai jellegű kivitelezési problémák adódtak. Az folyamatos esőzés miatt megcsúszott a barlang támfala, így a tervezettnél lassabban haladtak a lépcső felújításával, a lépcsősor közvilágításával és térfigyelő-rendszerének kibővítésével.


A polgármester közölte: a Magyar feltámadás barlang ünnepélyes átadása nyár közepére várható, azt vagy valamely egyházi ünnephez, vagy a július 29-i Förster Kálmán Emléknaphoz igazítják.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite