2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonAlapvető változások vannak az új perrendtartásokban

Alapvető változások vannak az új perrendtartásokban

A 2018. január 1. napján hatályba lépő két új jogszabály: a Közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) és az Általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) a közigazgatási és munkaügyi bíróságok működésének eddigi rendszerét átalakítja.

bíróság

A két nagy eljárásjogi kódexszel a jogalkotó célja egyrészt a jogvédelem minél szélesebb körű biztosítása volt, azaz, hogy a közigazgatás által okozott jogsérelmek a közigazgatási cselekvések formájától függetlenül bíróság előtt támadhatók legyenek, másrészt cél volt a hatékonyság keretei között a koncentráltabb pervitel.

A közigazgatási peres eljárásjog legfőbb változásai:

Önálló közigazgatási perrendtartás korábban nem is létezett, az erre vonatkozó szabályok eddig a polgári perrendtartás egyik fejezetét alkották.
A január 1-jén hatályba lépő közigazgatási perrendtartás ügyfélcentrikus, az a célja, hogy a perek gyorsabban, szakszerűbben, hatékonyabban folyjanak a bíróságokon. Az eljárási kódex ügyfélbarát jellegét mutatja, hogy jelentősen szélesíti a bírósághoz fordulás lehetőségét a közigazgatási döntésekkel szemben. A Polgári perrendtartás által jelenleg szabályozott egyedi határozatok felülvizsgálatára irányuló perek mellett szabályozást nyernek a mulasztási perek, de meg lehet majd támadni a köztestületek, pl. kamarák döntését, vagy akár egy egyetemi vizsgaszabályzatot is. Tehát valamennyi közigazgatási cselekmény megtámadható lesz, így pl. egy építésügyi ellenőrzést, vagy egy oktatási intézmény és egy önkormányzat közti szerződést is perre vihetik az ügyfelek.

A korábban nemperes eljárásban elbírált ügyeket a jövőben általában az un. egyszerűsített perek szabályai szerint kell majd elbírálni, azonban a közigazgatási nemperes ügyek kategóriája is fennmarad, amiről mindig az adott közigazgatási tevékenységet szabályozó közigazgatási ágazati jogszabályok adnak iránymutatást.

Az új kódex alaposan átrendezi a bírósági hatásköröket. A 19 megyei és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz tartoznak januártól többek között a társadalombiztosítási, szociális vagy gyermekvédelmi ellátással, a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos perek, továbbá a munkaügyi perek. A munkaügyi perekre azonban nem a Kp. , hanem az új Polgári perrendtartásról szóló, szintén 2018. január 1. napjával hatályba lépő 2016. évi CXXX. törvény fog vonatkozni.

Az ügyek egy másik csoportjában ugyanakkor - pl. az építésügy, az idegenrendészet, a környezetvédelem, a közegészségügy - a 8 Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság dönt majd Győrben, Veszprémben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, a fővárosban, illetve - a Nógrád megyei ügyekben is - Pest megyében.


Ezen túlmenően a Fővárosi Törvényszéknek kizárólagos, országos hatásköre lesz egyes súlyozottabb, bonyolultabb ügytípusokban, így pl. médiahatósági, adatvédelmi, nemzeti banki, verseny-, esélyegyenlőségi és gyülekezési ügyekben. Az ilyen ügyekben a Fővárosi Törvényszéken született döntések ellen már csak a Kúriához lehet fordulni.

Főszabályként a közigazgatási cselekménytől, illetve a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül lehet majd pert indítani. A keresetet többnyire ahhoz a közigazgatási szervhez kell majd benyújtani, amely a kifogásolt döntést hozta. Bizonyos ügyekben azonban, pl. amikor közigazgatási szerződést támadnak meg, a kereset címzettje közvetlenül a bíróság.

A Kp. főszabályként előírja a három hivatásos bíróból álló, tanácsban történő eljárást, de emellett egyes pertípusokban megtartja az egyesbíró előtti hatáskört (pl. közszolgálati jogviták; szociális igazgatás körébe tartozó ügyek).
A kódex azonban lehetőséget ad arra is, hogy az egyesbíró hatáskörébe utalt ügyeket is tanácsban döntse el a bíróság és fordítva, a főszabály szerint tanács elé kerülő ügyekben is dönthet úgy a tanács, hogy egyesbíró járjon el az adott ügyben.

Forrás: Salgótarjáni Bíróság


2017-12-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite