2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
NagyvilágÁldatlan állapot! A moszkvaiakat tovább fojtogatja a füst és a hőség

Áldatlan állapot! A moszkvaiakat tovább fojtogatja a füst és a hőség


Moszkvai füstA hatóságok javasolják, hogy csak az menjen az utcára, akinek ez elkerülhetetlen, s egyre több embert látni maszkkal vagy az orrára szorított nedves zsebkendővel.


Az orosz fővárosban szombatra tovább sűrűsödött a füstköd és vele a mérgező anyagok tartalma a levegőben, és nem enyhül a hőség sem: a meteorológusok 39 fokos meleget és napsütéses időt jósolnak, az utóbbi azonban nem érzékelhető, mert még az utca túlsó oldala sem látszik a tejszerű szmogban.
Moszkvában szombaton a szmog olyan sűrű volt, hogy az illetékesek már az autósokat is figyelmeztették a nagyobb követési távolságok betartására.

A repülőterek részben az aktuális időjárás függvényében fogadnak, illetve indítanak gépeket, s már a kora délelőtti órákig számos járatot irányítottak át, vagy egyáltalán nem fogadtak.

A hatóságok javasolják, hogy csak az menjen az utcára, akinek ez elkerülhetetlen, s egyre több embert látni maszkkal vagy az orrára szorított nedves zsebkendővel.
A környezetvédelmi hivatal adatai szerint a levegő szennyezettsége nem csökken: a mérések szerint majd minden szennyező anyagból többszörösen meghaladja a maximális megengedhető értéket, és a nap folyamán nem várható javulás.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szombat reggeli közlése szerint ebben az időpontban 577 erdő- és tőzegtűz pusztított összesen mintegy 193,5 ezer hektáron - ezek többsége erdőtűz, a tőzegtüzek száma néhány tucat - a nagy tüzek száma 101 volt, és ezek összesen mintegy 165,5 ezer hektáron dúltak. Idén a tavalyihoz képest 20 százalékkal több a tűz, és 30 százalékkal nagyobb az érintett terület, de ezen belül a tőzegtüzek száma a négyszeresére emelkedett. Az utóbbiak a korábban tüzelőanyag kitermelése céljából a kőolaj-kitermelés megkezdése előtt lecsapolt mocsarakban üt ki, s a hatóságok most komolyan vizsgálni kezdték az egykori mocsarak újbóli elárasztásának lehetőségét, a vállalkozás azonban a legszerényebb becslések szerint is hatalmas ráfordítást követel majd.

Az orosz vezetők sorban keresik fel a tüzek oltásában, illetve az emberek mentésében részt vevő szervezetek egységeit, s Dmitrij Medvegyev elnök csütörtökön, egy mentőállomáson tett látogatásán elmondta: azon a napon, a tűzveszélyes időszak kezdete óta első ízben csökkent a tüzek száma az országban.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite