2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton


A legbátrabb város ünnepét tartják szerdán a Nógrád megyei Balassagyarmaton; 95 éve a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen és a megszállók kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradhatott.

balassagyarmatfoter


Délelőtt a városi temetőben az 1919-es hősök sírjánál helyezik el a tiszteletadás és az emlékezés virágait, majd megemlékezést és koszorúzást tartanak a MÁV épületén elhelyezett emléktáblánál. A Civitas Fortissima tér ad helyet a központi ünnepségnek, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet. Ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a díszpolgári címet és a Pro urbe díjakat.


A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek, a Madách Filmszínházban Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét vetítik le. Balassagyarmat két hete állt megszállás alatt, amikor 1919. január 29-én hajnalban a gyarmatiak megtámadták a cseh katonákat elszállásoló laktanyát. Az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege azért állomásozott a városban, mert az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja Csehszlovákia határait. A Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozó balassagyarmati polgárok, vasutasok és diákok elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradt. A városvédő harcban tíz ember halt meg.


Az Országgyűlés a helytállásért a Civitas Fortissima, a Legbátrabb város címet adományozta a városnak 2005-ben.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite