2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton


A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.

balassagyarmatfoter

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: az emléknap reggelén az 1919-es hősök sírjánál tartanak tiszteletadást a városi temetőben, majd a MÁV emléktáblánál koszorúznak az emlékezők a vasútállomáson.

A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek. Ezen a napon tartja ünnepi ülését a képviselő-testület, amelyen átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. A központi ünnepi műsor a Civitas Fortissima téren lesz a Városi Egyesített Kórus közreműködésével.

A kísérő rendezvények között már kedden megrendezték a III. Bátrak Futását, szerdán felavatták a Hősök terén a felújított 16-os Honvéd szobrot. A városházán pedig Gere József helytörténész A 16-os Honvéd emlékmű megpróbáltatásai és a történelem címmel tartott előadást.

Ma nyitják meg a Huszár házban kialakított új Civitas Fortissima Múzeumot, a Madách Filmszínházban kétóránként vetítik le A legbátrabb város című filmet, és bemutatják a Balassagyarmat dalai CD-t is.

Az évfordulón Balassagyarmaton tartja kihelyezett ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

A Civitas Fortissima és előzményei címmel Fráter Olivér történész tart előadást a városházán, a napot pedig a Lombos El Marci & Juhász Attila Jazz Quartet koncertje zárja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és bevonultak a határ menti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonalat. Két hétig vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember meghalt. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite