2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFIGYELEM - A legfontosabb tudnivalók a kéményseprésről Nógrád megyében

FIGYELEM - A legfontosabb tudnivalók a kéményseprésről Nógrád megyébenKi sepri a kéményt?

A lakossági kéményseprést minden Nógrád megyei lakóházban a katasztrófavédelem kéményseprői végzik, kivétel ez alól az a lakás, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve. A kéményeket nem a tűzoltók ellenőrzik, a sormunkát változatlanul kéményseprők végzik.

kemenysepro

képünk illustrációMikor jön a kéményseprő?

A lakossági sormunka egész évben folyamatos. Gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente jönnek a kéményseprők.

Mennyibe kerül a kéményseprés?

A lakossági sormunka ingyenes. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a megadott időpontban nincs otthon a kéménytulajdonos, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. Ezt megteheti online a katasztrófavédelem kéményseprőipari honlapjának Ügyfélszolgálat oldalán: www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat az Időpontfoglalás űrlap kitöltésével és elküldésével. Ezen az űrlapon az ügyfelek három olyan napot jelölhetnek meg, ami számukra a kéményellenőrzések elvégzésére megfelelő. Lehetőség van időpontegyeztetésre telefonon is, az ingyenesen hívható 1818-as központi telefonszámon a 9.1 menüpont nyomógombbal történő kiválasztásával. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (néhányszáz forint), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással. Soha ne adjon készpénzt a kéményseprőnek!

Mi a helyzet a vállalkozásokkal?
Ha egy lakásba gazdálkodó szervezet, vagy egyéni vállalkozó van bejegyezve, akkor a gazdálkodó szervezet kéményének tisztításáért fizetni kell.

Ha társasház egyik lakásába van cég, vagy egyéni vállalkozó bejegyezve, akkor a gazdálkodó szervezetnek nem kell külön megrendelnie a kéményseprést, a kéményseprő magától érkezni fog és a munka rá eső részét kell kifizetnie. Ha egy családi házba van bejegyezve cég, akkor az ingatlan használójának kell megrendelnie a kéményseprést a megyében működő kéményseprőcégek bármelyikétől.

Az ellenőrzés megrendelésének gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ. Zárt égésterű, gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetében évente kell megrendelni a szolgáltatást.

Nógrád megyében az alábbi cégek vállalják a gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését:
• FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft.
• Kéményseprőipari Kft.
• Magyar Kéményseprő Kft.
• Abakémény Kft.

Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


 

2017-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite